Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

Så blir du av med ditt tandgnissel

14 dec, 2014 
Mikael Frohm
Kvinna som gnisslar tänder
Har du ofta huvudvärk? Sitter smärtan i ansiktet, käken, tinningen, framför örat eller i örat? Kanske också i nacken och axlarna? Det kan bero på att du gnisslar eller pressar tänder utan att veta om det. Bruxism, som det också heter, är en inte alls ovanlig orsak.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Så mycket som 20 procent av Sveriges befolkning biter ihop, rent bokstavligt. Av dem pressar var femte tänder i vaket tillstånd medan en av tio gnisslar tänder när de sover. Speciellt hos kvinnor ser man här ett tydligt samband här med stresshuvudvärk.

50 kilos tryck

Det är skillnad mellan att pressa ihop tänderna och att gnissla. Tandpressning innebär att käkarna trycks mot varandra varpå en belastning som motsvarar ett tryck på cirka 50 kilo uppstår på tänder och käkar. Vid tandgnissling gnider underkäkens tänder mot överkäkens i horisontalled vilket ger slitage på tänderna. Ett annat symtom på bruxism är besvär från käkleden som knäppningar eller smärta när man gapar eller tuggar.

Kroppsliga problem

Stress är en orsak till många olika kroppsliga problem, i de allra flesta fall också till att så många i dag biter samman sina käkar så hårt att de får besvär.

Misstänker du att du själv gnisslar tänder? Pröva träningsprogrammet nedan från Tandvårdshögskolan i Malmö. Om det inte hjälper, sök upp din tandläkare.

Annons

Träna bort smärtan med käkgympa:

1. Slappna av och sänk axlarna.

2. Låt underkäken vila, ”tappa hakan” och låt den hänga fritt i sin egen tyngd så det bildas ett par millimeter mellan tandraderna men utan att gapa. Tona på bokstaven ”m”.

3. Jogga lätt med överkäken genom att göra små avslappade rörelser upp och ner och åt båda hållen utan att få tandkontakt.

4.a. Gapa och stäng munnen.

b. För underkäken så långt som möjligt framåt och sedan tillbaka.

c. För underkäken så långt du kan sidledes åt båda hållen.

5. Gör samma rörelser som i övning 4 men mot lätt motstånd med handen så här:

a. Håll en knuten hand under hakan när du gapar.

b. Håll emot med tummen mot hakspetsen när du för underkäken framåt.

c. Håll emot med tummen mot hakans högra och vänstra sida när du rör käken åt sidorna.

6. Gapa. Placera ena handens pek- och långfinger ovanpå underkäkens framtänder. Försök bita ihop men bromsa rörelsen genom att pressa fingrarna ovanifrån mot tänderna. Håll kvar underkäken några sekunder i slutläget.

Annons

7. Gapa stort. Tänj därefter upp munnen ytterligare genom att pressa fingrarna mot underkäkens framtänder.

8. Gör motsvarande med överkäken genom att ta spjärn med tummarna mot överkäkens tänder för att föra ner underkäken en liten bit.

9. Kontrollera i en spegel att underkäken rör sig rakt utan att glida åt höger eller vänster när du gapar eller när du för den framåt.

Försök undvika alla rörelser som ger käkledsknäppningar. Gör inte heller rörelser som gör ont.

Gör varje rörelse cirka tio gånger i följd och hela rörelseprogrammet minst två gånger per dag. Om du har möjlighet så avsluta programmet genom att vila på rygg i fem minuter till en kvart. Slappna av och tappa hakan genom att tona på m-ljudet.

Tänk på att:

… alltid hålla käkarna avspända med ett par millimeters mellanrum mellan över- och undertänderna.

… dina tänder över huvud taget aldrig ska ha kontakt utom när du tuggar vilket inte är mer än runt femton minuter per dygn.

Bra att veta: Normalt ska man klara av att öppna munnen motsvarande tre fingrars bredd. Går det inte kan det vara ett symtom på tandpressning.

Läs också:

Övningarna mot tandgnissling fick smärtan att försvinna

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons