Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Så får du ett friskt hjärta med bra vanor

06 feb, 2018 
Agata Garpenlind
Hjärtat ditt, vännen! Du har bara ett enda – vackert, rött och bultande. Så var snäll mot det och undvik dessa fem vardags- vanor, för de är dåliga för ditt hjärta. Och så tips på hur du kan göra i stället.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

1,8 miljoner människor i Sverige lever i dag med hjärt- och kärlsjukdom. Nästan alla känner någon som är drabbad. Hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i Sverige.

Ovanor att ändra på för hjärtats skull:

1. Sitta och titta på tv

Trots regelbunden träning bör du undvika långa sittpass i tv-soffan. Att träna några gånger i veckan uppväger inte hälso- riskerna ditt hjärta utsätts för när du sitter still, eftersom stillasittande påverkar nivåerna av blodfetter och blodsocker.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Vad göra i stället? Gå en runda så ofta du kan, till exempel medan du pratar i mobilen, stå i stället för att sitta. Ta för vana att resa dig då och då och traska några steg.

2. Stressa, deppa eller vara arg

Inte alls bra för hjärtat. Såklart kan alla känna så ibland, men sättet du hanterar de här känslorna på i det långa loppet är viktigt här. Studier har visat att om man sluter dessa känslor inom sig utsätts hjärtat för större risker.

Annons

Vad göra i stället? Att prata med någon närstående person om det som tynger en, kanske rentav med en professionell sam- talsterapeut, och då även ta upp hur man hanterar dessa känslor bättre. Att få skratta lite är också bra som motvikt till svåra känslor.

3.  Strunta i tandtråden

Även om forskarna inte riktigt vet varför så tycks det finnas ett samband mellan mun-hygien och hjärtsjukdom. En teori säger att det beror på mängden bakterier som byggs upp i munnen och att dessa bakterier triggar inflammationer i kroppen, något som i sin tur kan ge åderförkalkning.

Vad göra i stället? Sköta munhygienen och regel bundet använda tandtråd.

4. Inte äta frukt och grönt

Frukt och grönsaker är bra för hjärtat. Forskning visar att personer som äter frukt och grönt fem gånger per dag löper 20 procent lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar än de som bara får i sig nyttigheterna tre gånger om dagen.

Annons

Vad göra i stället? Jobba på att få i dig frukt och grönt till och mellan måltiderna. Ett tips är att ta med frukt och grönsaksstavar till jobbet så du har till hands när du blir sugen.

5. Äta för mycket salt

Salt höjer blodtrycket, och högt blodtryck är en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdom.

Vad göra i stället? Inte köpa färdigmat och snabbmat. Innehåller ofta onödigt mycket salt.

Källor: Hjärt-Lungfondens Hjärtrapport, everydayhealth.com, health.com, health.harvard.edu, steptohealth.com, webmd.com

Foto: IBL/Shutterstock

Annons