Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Så gör du magen glad och slipper halsbränna

19 jun, 2017 
Marina Nilsson
Magproblem med halsbränna
Ofta ger en sur mage sig till känna som halsbränna. Men den kan också ge symtom som kan misstas för astmabesvär, halsont och till och med hjärtinfarkt – fast det bara är magsyran som spökar. Så här blir du vän med din missnöjda mage!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det svider och bränner i halsen, magmunnen känns som ett rött sår och så en sur uppstötning på det …

40 procent av alla vuxna upplever halsbränna en gång i månaden, och för 10 procent är besvären dagliga.

Så vad har du gjort för att förtjäna det här?

För att komma till rätta med sin egen sura mage så är en bra början att försöka förstå hur den ”tänker”. Det är till exempel naturligt för magen att förvänta sig att få mat när den är tom och du börjar känna hungerkänslor. Då ligger magsäcken steget före och börjar producera mer av den saltsyra som behövs för att maten ska kunna brytas ner till en näringsrik soppa för tarmarna att sörpla i sig. Ibland kan det räcka med tanken på mat för att syraproduktionen ska kicka i gång. Så lyhörd är magen för våra behov.

Viktigt med regelbundna måltider

Men det som händer, inte minst om vi har en stressig livsstil, är att det ofta inte kommer någon mat i rätt tid. Lunchen dröjer. Den kanske till och med blir ersatt av en kopp kaffe eller två, vilket ytterligare stimulerar syraproduktionen i magsäcken.

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Kommer det ingen mat när magen är full av magsyra, då leder det till att magen blir sur. Då får vi de här obehagskänslorna som halsbränna och sura uppstötningar, eftersom magsyran inte blandas upp med mat. Därför är det så väldigt viktigt med regelbundna måltider och att man tar sig tid att laga och äta ordentlig mat. Att till exempel hoppa över lunchen är väldigt vanligt bland patienter som söker för de här besvären, säger Bodil Ohlsson, överläkare och professor på avdelningen för internmedicin på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Se också! 5 nyttiga snacks eller mellanmål

5 hälsosamma snacks eller mellanmålBrand logo
5 hälsosamma snacks eller mellanmål

Sämre näringsupptag

Vår kropps känslighet är individuell och alla reagerar vi olika på extra magsyra, inte minst för att den övre magmunnen kan vara olika bra på att hindra extra magsyra att lämna matsäcken. (Se rutan om reflux.) Men att vi faktiskt blir allt fler som har problem med sura magar visar sig inte minst i att försäljningen av magsyrehämmande tabletter, som Losec, bara ökar.

Annons

– Medicinerna i dag är väldigt bra, men man ska inte ta dem slentrianmässigt utan först se vad livsstilsfaktorerna när det gäller kost och motion kan förändra. Det är ju också så att vi har saltsyran av en anledning. Enzymerna i magsäcken som bryter ner maten fungerar bäst när det är lågt pH, alltså surt, så om man hela tiden medicinerar med magsyrehämmande tabletter får man inte lika bra näringsupptag och det blir en sämre absorption av till exempel vitamin B12 och även av järn, förklarar Bodil Ohlsson.

Eftersom saltsyran också dödar bakterier så minskar medicinen den goda effekten. Risken för till exempel lunginflammation och maginflammationer (turistdiarré) ökar faktiskt också.

Viktigt att behandla

Samtidigt är det viktigt att behandla en sur mage på något sätt och inte gå med obehandlade sura uppstötningar i eviga tider.

Annons

– Om mycket saltsyra kommer upp i matstrupen så kan det leda till cellförändringar där. Det finns alltså en viss ökad risk för cancer, men nu pratar vi om resultatet av decenniers påverkan. Däremot finns det inga kopplingar till magsår. Det behövs en särskild bakterie, Helicobacter pylori, för att det ska bildas sår i magsäcken, och räcker inte bara med mycket magsyra, säger Bodil Ohlsson.

Men ibland går det helt enkelt inte att hitta någon förklaring till besvären. Undersökningar visar att magsyrenivåerna egentligen inte är särskilt höga och magmunnen ser också normal ut. Då har man så kallade funktionella besvär, vilket behandlas på samma sätt som IBS (irritable bowel syndrome), det vill säga med kognitiv beteendeterapi, antidepressiv medicin och motion.

Magexperten Bodil Ohlsson förklarar:

Annons

– Att röra på sig är alltid bra, för då frisätts kroppsegna endorfiner och man får en naturlig smärtlindring som fungerar väldigt bra på den här typen av besvär. Och med hjälp av kbt tränar man sig också i att tränga bort smärtkänslor så att magen inte tillåts ta för stor plats i livet.

Bodil Ohlsson
Bodil Ohlsson, överläkare och professor.

Hjärtinfarkt – eller bara reflux?

Reflux betyder ”återflöde” och är en sjukdom som förekommer i alla åldrar. Den innebär att den övre magmunnen inte kan hålla helt tätt, vilket gör att magsyran tränger upp från magsäcken och kommer upp i matstrupen. Typiska symptom är halsbränna och sura uppstötningar. Men reflux kan också visa sig på helt andra sätt, till exempel som ett obehagligt tryck över bröstet och förväxlas då ofta med tecken på hjärtinfarkt. Eller så kan reflux ge astmaliknande besvär då saltsyran har kommit upp i lungorna. Andra feldiagnoser handlar om halsen och besvär med rösttrötthet och långvarig heshet, och då har magsyran påverkat stämbanden. Eller halsinfektioner – när syran gått upp och gjort halsen röd och sårig.

Annons

En vanlig ordination vid misstänkt reflux är en till två veckors behandling med magsyrehämmande tabletter för att se om det lindrar besvären. Man kan också göra gastroskopi för att undersöka magmunnen eller utföra en så kallad pH-mätning där man för ner en kateter i matstrupen och mäter hur mycket magsyra man har där.

Behandlingen av reflux är oftast mediciner. Det går att operera magmunnen så att den sluter mera tätt men det är en komplicerad operation, och eftersom dagens mediciner är så effektiva försöker man undvika kirurgi. För patienter med reflux är det också viktigt att se över livsstilsfaktorerna, så att man inte behöver medicinera mer än absolut nödvändigt.

Så undviker du halsbränna

● Ät regelbundet, frukost, lunch, middag och något mellanmål, och hoppa inte över någon måltid. Ät inte för nära inpå sänggåendet.

Annons

● Undvik övervikt eftersom särskilt bukfetma har en tendens att trycka på magsäcken så att magsyran tränger upp. Samma fenomen inträffar under graviditet, men då är

problemen övergående.

● Sov gärna med lite högre kudde eller höj sängens huvudände, så får magsyran svårare för att ta sig upp och störa din nattsömn.

● Ligg på vänster sida, då får syran längre uppförsbacke till halsen.

● Undvik för mycket alkohol, eftersom det får magmunnen att slappna av och ”läcka”.

● Undvik kaffe, stark mat, fet mat, hårt stekt mat, kolsyra, citrusfrukter och juice.

● Ta medicin vid behov, men undvik att göra det för ofta. Kanske räcker det med ett glas vatten eller mjölk?

Läs också: Lotta om reflux: Halsbrännan höll på att knäcka mig

Lotta Nyström med sin hund
Annons