Så kan du lindra åderbråck

Kvinna ligger med benen högt för att förhindra åderbråck

Inta högläge när du vill lindra och förhindra åderbråck.

Foto: Shutterstock/TT

Kanske oroar du dig för att få de där slingrande “ormarna” på benen, eller så lever du redan med åderbråck och vet hur besvärande det kan vara? Då får du inte missa dessa tips från experten.

Sari Hammo är överläkare och kärlkirurg på Mälarsjukhuset, och även chefsläkare vid Åderbråcksklinkerna.

Varför drabbas man av åderbråck?

– Åderbråck beror ett förhöjt ventryck på grund av defekter i venernas klaffsystemet. Orsaken kan också vara tidigare blodproppar i djupa vener, vilket är mindre vanligt. Riskfaktorer är bland annat övervik och att ha ett stillasittande eller stående jobb.

Sari Hammo är expert på åderbråck.

Sari Hammo är överläkare och expert på åderbråck.

Foto: Privat

Hur kan man själv förebygga åderbråck?

– Åderbråck kan förebyggas genom att minska riskfaktorerna. Undvik övervikt. För den som är gravid, eller har ett arbete där man står hela dagarna, är stödstrumpor är viktiga.

– Undvik även långvarigt stående och stillasittande, variera din ställning och motionera.

9 sätt att lindra på egen hand

Stödstrumpor är ett sätt att lindra åderbråck.

1. Gå ner i vikt

Övervikt ökar trycket på venerna och försämrar blodcirkulation i benen. Det ökar risken för åderbråck och befintliga åderbråck förvärras.

2. Motionera

Simma, promenera, cykla, yoga! Då ökar din blodcirkulation och risken för åderbråck blir mindre. Motion lindrar även befintliga åderbråck.

3. Byt position ofta

Undvik att sitta eller stå i samma position under längre tider, det försämrar blodcirkulationen. Undvik att sitta med benen i kors, det minskar blodflödet till benen.

4. Undvik salt

Minska intaget av salt för att minska vätskeansamlingen.

5. Motverka förstoppning

Förstoppning anstränger venerna och kan försämra redan skadade klaffar i venerna. Ät fiberrikt mat som nötter, frön, baljväxter, havre, vete, linfrö och fullkornsprodukter.

6. Undvik tajta kläder och höga klackar

Tätt åtsittande kläder kan minska blodflödet och höga klackar kan påverka åderbråck negativt.

7. Massera benen

Försiktig massage kan hjälpa blodet att föras genom venerna. Använd massageolja eller fuktkräm för att förbättra effekten. Tänk på att undvika tryck direkt på skadade vener.

8. Håll benen högt

Passa på att palla upp benen när du tittar på tv eller sitter och jobbar längre stunder. Genom att hålla benen i högläge, helst i samma höjd som hjärtat eller än högre, förbättras blodcirkulationen och trycket i venerna i benen minskar.

9. Använd stödstrumpor

Dessa hårt åtsittande strumpor trycker ihop benvävnaden och kan hjälpa till att lindra eller förebygga åderbråck. Trycket gör att blodet i venerna cirkulerar bättre.

Var går gränsen mellan kosmetiskt och medicinskt problem?

– Åderbråck klassificeras enligt ett system som graderar vensjukdomen ifrån synliga ådernät och åderbråck till svårare besvär. Patienter som på grund av åderbråcken har hudförändringar eller eksem, öppna eller läkta bensår bör alltid opereras och de får oftast sin behandling bekostad av sjukvården.

Kan det vara farligt att ha åderbråck?

– Åderbråck är inte farliga men bensår som kan uppstå på grund av dem är ofta svårläkta och medför ett lidande för patienten.

Kvinna klädd i högklackade skor. Låga klackar lindrar åderbråck bättre.

Låga klackar är att föredra om du vill undvika åderbråck.

Foto: Shutterstock/TT

Hur vanligt är det med åderbråck?

– Åderbråck med lindrigare symtom, det vill säga kosmetiskt besvärande, kanske med svullnad, förekommer hos upp till 30 procent av befolkningen. Fem procent har svåra besvär, med eksem och bensår. Åderbråck är vanligare hos kvinnor och ökar i takt med stigande ålder.

Kan man göra något själv för att minska risken för återfall?

– Riskfaktorerna är desamma efter operation som vid första insjuknande. Det är viktigt att använda stödstrumpor om man har ett jobb som kräver många timmar stående eller sittande.

Kan förstoppning ge huvudvärk?

Är mättat fett nyttigt? Och andra myter om mat