Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Så mycket kalorier är det i alkohol som öl och vin

20 jan, 2017 
Redaktionen
Så här mycket kalorier innehåller olika alkohol och så här mycket måste du träna för att bli av med ölen eller vinet!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Många glömmer vilken kaloribomb alkohol kan vara.

Faktum är dock att alkoholen innehåller betydligt mer kalorier än vi anar, och i vissa fall påverkar den även effekterna av träningen. Lägg därtill störd sömnrytm som både påverkar vikten och vårt allmänna välmående.

Kan dricka och ändå gå ner i vikt

– Vi kan dricka och må bra, och även gå ned i vikt. Men det handlar om att göra det med måtta och sunt förnuft, säger Juan-Pablo Roa, vd för Systembolagets fristående dotterbolag IQ som arbetar för att vi ska få en smartare syn på alkohol.

– Tränar du flera gånger i veckan för att gå ner i vikt, är det synd att förstöra det med att hälla i dig stora mängder alkohol ett par dagar i veckan, menar Juan-Pablo.

Ett glas vin samma som en ostmacka

– Om du strävar efter att gå ner i vikt ska du veta att alkohol innehåller nästan lika många kalorier per gram som rent fett. Kalorier från vanliga livsmedel innehåller som regel en del nyttiga mineraler och vitaminer, medan alkohol är tomma kalorier.

Annons

Ett glas vin ger dig lika mycket kalorier som en ostmacka och en starköl har samma kalorimängd som ett wienerbröd. Det krävs ungefär 45 minuters powerwalk för att förbränna kalorierna från två starköl.

Alkohol ökar aptiten

Till detta kommer att alkoholen kan trigga igång andra mekanismer i kroppen, exempelvis suget efter sött och salt. Vi stoppar då i oss både godis och snacks, som fyller på kaloridepåerna.

– Med ökad aptit slinker det också lätt ner en hamburgare eller kebab på småtimmarna, säger Juan-Pablo.

Kroppen har också sin egen prioritet när det gäller förbränning. Att promenera hem efter festen för att bli av med kalorier är inte till så stor nytta.

Fettet stannar kvar

– Kroppen vill först göra sig av med giftet, det vill säga alkoholen. Fettet stannar kvar tills alkoholen är borta.

Vill man tänka kalorismart när man dricker alkohol är torra viner att föredra, liksom champagne. Det är alkoholdrycker med mindre kalorier än till exempel öl, vodka och söta likörer.

Annons

Undvik vodka med energidryck

– En riktig värsting är vodka med energidryck, där är det mycket kalorier i båda dryckerna, säger Juan-Pablo Roa.

Det finns forskning och undersökningar som visar att kvinnor som dricker ett till två glas vin om dagen har lättare att gå ner i vikt eller hålla sin vikt, jämfört med de som bara dricker ibland eller inte alls. Förklaringarna sägs vara en typ av antioxidanter, som finns i vin gjort på druvor, som ökar förbränningen i kroppen.

– Jag ställer mig alltid lite skeptisk till forskning som påvisar alkoholens positiva effekter. Alkohol är ingen hälsoprodukt och de anti– oxidanter som finns i vin kan man få i sig genom att äta mer frukt och bär, avrundar Juan- Pablo Roa.

För att förbränna en öl behöver du:

Jogga i 22 min.

Simma i 27 min.

Cykla i 45 min.

Dansa i 55 min.
 Källa: IQ

Annons

Så mycket kalorier är det i olika alkohol:

1 starköl (40 cl)186 kalorier.

1 glas rött vin (15 cl)108 kalorier.

1 glas vitt vin (15 cl)101 kalorier.

1 glas gin och tonic(4 cl)150 kalorier.

1 glas punsch (4 cl) 98 kalorier.

1 glas whisky (4 cl) 89 kalorier.

1 starköl (40 cl) motsvarar ungefär:

● 11 små köttbullar

● 25 gram smör

● 1 /2 dl vispgrädde

För att förbränna alkohol en utekväll

En after work eller festkväll innebär att du – utöver maten som du äter – kan få i dig en rejäl kaloriboost via alkoholen.

Om du dricker en starköl, 40 cl, innehåller den 186 kalorier. Dricker du en halv flaska vin till maten blir det ytterligare 270 kalorier. Och så avslutas kanske kvällen med en gin och tonic, vilket späder på med ytterligare 150 kalorier.

Efter detta har du fått i dig 606 kalorier, bara via alkoholen. Översatt till andra livsmedel motsvarar det: 80 gram smör eller 1,5 dl vispgrädde, 700 gram potatis, 32 små frysta köttbullar, 450 gram oxfilé, eller 220 gram gräddtårta.

För att förbränna dessa 606 kalorier behöver du, i lätt takt, simma i 95 minuter, jogga i 75 minuter, cykla i två timmar och trettio minuter eller dansa i nästan tre timmar.

Siffrorna är förstås ungefärliga och varierar från person till person.

Av Mikael Svensson

Foto: Shutterstock

Läs också: Så påverkas din träning av alkohol

alkohol-och-traning

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons