Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Så ofta ska man duscha – beroende på ålder och hudtyp

07 apr, 2021 
Aino Oxblod
FotografViktor Cap/TT.
Kvinna duschar
Att duscha är något vi alla gör, oavsett om vi gillar det eller mest tycker att det känns som en plåga. Men hur ofta man ska duscha beror faktiskt på flera olika saker – både hudtyp och ålder gör stor skillnad för antalet duschar man behöver ta i veckan. Så här ofta borde du duscha enligt forskare.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Duschar gör vi allihopa, men hur ofta, när på dagen och hur länge varierar mycket från person till person. Vissa föredrar en lång och varm dusch innan de går och lägger sig, medan andra tränar på morgonen och duschar efter det, eller bara väljer morgonduschen för att komma igång ordentligt på morgonen.

Nu visar norsk forskning att hur ofta man ska duscha beror på vad man har för hudtyp – och faktiskt också hur gammal man är.

Dag Sollesnes Holsen, överläkare på dermatologiavdelningen på Haukeland universitetssjukhus menar att ens duschvanor borde anpassas till hur ens hud mår, och hur många år man har på nacken.

Se också: 6 goda anledningar att kallbada.

6 goda anledningar till att kallbadaBrand logo
6 goda anledningar till att kallbada

Så många som en tredjedel av befolkningen har torr hudtyp, och om de duschar för ofta kan huden bli så torr att man drabbas av eksem.

Annons

– Denna grupp bör välja milda tvålar med lägre pH och kan dra nytta av att applicera en fet fuktkräm efter dusch.

Så ska du duscha om du har fet hud

Ungefär lika många har motsatt hudtyp – nämligen fet. De kan i stället duscha oftare, och kan rent av behöva göra det också.

– Sedan finns det ungefär en tredjedel av befolkningen som har en fet hudtyp, där huden både tolererar och kräver tvätt eller rengöring oftare eftersom det finns fler fetter som avvisas, vilket kan orsaka obehag om det går för långt mellan varje dusch. Denna grupp har ett mindre behov av fuktkräm.

Övriga som ligger emellan torr och fet hudtyp kan duscha varje dag om de vill, men mår också bra av att bli insmord.

Så påverkar åldern huden

Om du känner att du blir torrare om huden med åren så är det inget konstigt med det – många får torrare hud när de blir äldre.

- Ålder påverkar huden. Huden hos de flesta av oss producerar mindre fett när vi blir lite äldre, och huden verkar också bli torrare och känsligare än vad vi har varit vana vid tidigare, säger Holsen.

Källa: Kk.no.

Annons