Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Så plockar du bort fästingar på bästa sätt!

22 jun, 2016 
Ulla Karlsson Sepp
Har du, någon i familjen eller något husdjur drabbats av ett fästingbett så finns det 5 saker du ska göra för att bli av med den blodsugande parasiten på ett säkert sätt. Och 2 saker ska du inte göra...
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Om du fått en fästing:

1. En fästing bör tas bort omgående. Ju längre den sitter kvar, desto större är risken att smittas av borrelia och TBE.

2. Använd pincett eller fästingborttagare. Finns att köpa på apoteket.

3. Försök att greppa fästingen så nära huden som möjligt. Dra sedan rakt ut. Rester som du inte får bort kan sitta kvar. Det utgör inte någon risk för smitta och orsakar inga andra problem.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

4. Tvätta området efteråt med till exempel desinfektionsmedel. Tvål och vatten går också bra.

5. Kontakta alltid sjukvården om du känner dig illamående, får feber, har en rodnad där fästingen suttit som är kvar i flera veckor, om du är trött och har muskelvärk.

Så ska du INTE göra med fästingar

1. Smörj inte in med olja eller bensin. Att döda fästingen när den sitter fast i huden är inte bra. Fettet gör att fästingen kvävs men det kan ta många dagar innan den dör och det är inte alls säkert att den släpper taget. Fästingen kan också hinna överföra smitta genom att kräkas innan den dör.

2. Ta inte bort fästingen med fingrarna. Du riskerar då att trycka sönder den blodfyllda kroppen vilket kan leda till att smittan töms tillbaka in i såret.

Fakta fästingar

Fästingar är samlingsnamnet för en grupp små spindeldjur. Fästingar är parasiter som lever på att suga blod från däggdjur och fåglar, samt ibland även från reptiler och groddjur. Fästingar kan bära på sjukdomarna borrelia och TBE.

Här kan du läsa mer om fästingar.

Annons