Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Så skippar du livsstilshetsen – författaren tipsar

07 jun, 2019 
Redaktionen
Bella Linde i en trädgård
Sommaren står för dörren och många känner redan stress över allt som ska hinnas med och upplevas. Men inte författaren Bella Linde som med sin nya bok vill lära oss att tillvaron kan vara fulländad utan att vara fullspäckad.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sommar, semester och alla andra tycks leva la dolce vita med härliga grillmiddagar, roséviner och skira, fladdrande semesterplagg. Du kan inte låta bli att känna irritation över att ditt liv känns lika urblekt som lakanen du nyss bäddade radhussängarna med.

Känner du igen dig i beskrivningen? Då är du inte ensam. 2019 är det snarare regel än undantag att då och då drabbas av prestationsångest och stress kopplad till sociala medier. Ofta handlar det om så kallad additionsstress. Hjärnan lägger ihop allt det vi ser våra vänner och kollegor göra och skapar en bild av att alla andra hinner och orkar göra så mycket mer än vi själva.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Och givetvis skapar det en oerhörd stress och en känsla av att vi inte duger, säger Bella Linde, journalist och författare till boken Odla ditt lagomliv: gör upp med digital stress, livsstilshets och kravet på att alltid vara tillgänglig.

Annons

Droppen för Bella kom när hon hörde sin nioåring prata med en kompis om hur viktigt det är att vara ett ”varumärke”.

– Hallå, hur kan de ens veta vad ett varumärke är? Men samtidigt är det inte så konstigt; de är födda in i ett samhälle som handlar allt mer om att vi ska visa framfötterna och vara duktiga, effektiva och tillgängliga dygnet runt. Ett samhälle där alla ängsligt sneglar på ”flocken”, av rädsla för att inte passa in och få vara med. Och ja, flockmentalitet har alltid funnits, men med sociala medier har flocken blivit så mycket större.

Bellas egen upplevelse var att sociala medier gjorde henne till en mindre glad person.

Bella Linde sitter på ett fik
Bjud in dina vänner på te och skorpor en vanlig vardagskväll, utan att ha städat innan, tipsar Bella Linde som tycker att vi måste avdramatisera umgänget.

– Jag märkte till exempel att jag inte skrattade lika ofta som tidigare. Istället kände jag mig ofta tom och ledsen när jag fastnat för länge med mobilen – och fattig i mitt inre. Dessutom smög det sig in något fult– jag blev skadeglad och missunnsam. Tog mig rätten att tycka en massa saker om folk som jag inte kände, vilket så klart är lättare när det är personer man inte behöver se i ögonen. Och sådan ville jag inte vara, det är inte min natur.

Annons

Viktigt att våga sätta ned foten

Ett första konkret steg för Bella blev att lägga undan mobilen när hon umgicks med andra.

– För mig handlade det om att sätta ner foten och bestämma mig för hur mycket tid jag vill lägga på internet och hur tillgänglig jag vill vara. Och på ett djupare plan – att bestämma vems liv jag vill leva. Mitt eget eller Instagramvännernas?

En inställning som kan låta lätt i teorin, men vara betydligt svårare i praktiken. Normerna kring hur vi ”ska” vara är starka och när vi inte lyckas leverera blir vi besvikna på oss själva och känner oss misslyckade.

– Jag har haft jättemycket ångest kring det. Dessutom avskyr jag uttrycket ”leverera”. Till och med en semester ska ju leverera nuförtiden! Men när stressen och presen slår till försöker jag stanna upp och tänka: ”Vem gör jag det här för, egentligen?” Jag har tidigare jobbat på inredningstidning och i en sådan existerar till exempel inte dammtussar. Något som gjort det svårt för mig att förlikas med lite skit i hörnorna hemma. Men egentligen är det ju inte dammtussarna som ger mig ångest, det är min strävan efter det perfekta livet, skrattar Bella.

Annons

En viktig del i att odla sitt lagomliv är att bli snällare och mer förlåtande mot sig själv, menar hon. Att våga stå för sina svagheter och tillkortakommanden, istället för att klandra och skuldbelägga sig själv.

– Ta exempel som Mia Skäringer som fyller stora arenor med sin självutlämnande föreställning No more fucks to give. Eller komikern Karin Adelsköld, som öppet berättat om sina erfarenheter av utmattningssyndrom. De väcker en oerhörd respekt när de vågar visa sig sårbara.

Och tillsammans kan vi faktiskt göra stor skillnad, genom att visa varandra att det är helt okej att vara ”lagom”.

– Bjud in dina vänner på te och skorpor en vanlig vardagskväll, utan att ha städat innan. Eller gör ett spontanbesök hemma hos någon.

Vi måste avdramatisera umgänget, sluta konstla till det och inse att det är i mänskliga relationer som äkta lycka bor. För ett tag sedan följde jag med en kompis som skulle byta däck på bilen. Sedan åkte vi och handlade ihop i mataffären. Det blev en jätterolig dag, där vi lärde känna varandra på ett helt nytt sätt.

Annons

Men lika viktigt som att umgås med andra är det att umgås med sig själv, menar Bella. I boken uppmanar hon alla att ha det lite tråkigt.

– Det är först då som vi har tid att tänka, på riktigt. Jag älskar till exempel att sitta och ”tomglo” på en bänk eller lägga mig en stund på soffan på kontoret. Och så odlar jag grönsaker. Det är ett fantastiskt sätt att lära sig att saker måste få ta den tid de tar. En morot växer i morotstakt, där finns inga quick fixes!

Odla ditt lagomliv – 8 tips från författaren Bella Linde

Lyssna

Börja med att lyssna till dig själv. Vem är du och vad vill du egentligen göra med ditt liv? Leta efter intryck bortom sociala medier. Musik, teater, utställningar och böcker är givande, men också att sitta på en parkbänk och ”tomglo”. Inspireras av andra, men handla utifrån dig själv.

Annons

Sänk ambitionerna

Sänk ambitionsnivån på vissa om-

råden och välj några få områden där du är ambitiös. Satsa på att bara utföra en sak i taget. Då får du mer gjort och mår också bättre.

Sätt gränser

Blanda inte ihop privat- och yrkesliv med den fysiska och digitala världen. Fokusera på de människor du för tillfället har omkring dig. Fippla inte med mobilen samtidigt som du umgås med folk.

Ge dig tid för återhämtning

Naturen nollställer och ger sinnet en nystart. Sju till åtta timmars sömn per natt gör att kroppen och hjärnan kan återhämta sig. Ensamhet ger nya dimensioner – träna på att njuta av den!

Prioritera möten

Vänner, släktingar, kollegor… Alla berikar dig emotionellt, därför behöver du träffa dem öga mot öga. Jämför dig inte, lita på att människor tycker om dig som du är.

Annons

Logga ut

Dämpa bruset från teve, datorer och telefoner. Stäng av notifieringar, pling och vibrationer i mobilen och ha den inte bredvid sängen. Det ger dig tid och fokus till saker som får dig att må bättre.

Ha integritet

Låt vissa inre rum vara dina egna. En upplevelse kan till och med bli större om du behåller den för dig själv.

Våga välja bort

Fundera över vilka val du vill göra och vilka andra kan göra åt dig. Fokusera på de som är viktiga och släpp resten.

Omslag till Odla till lagomliv.
Läs! Odla ditt lagomliv (Ordfront) av Bella Linde.

Släpp livsstilshetsen

  • Fundera inte över vem du kan tänkas vara i andras ögon.
  • Bygg dina mål, ambitioner och drömmar på vad som är bra för dig och inte utifrån hur det kan gagna dig kommersiellt.
  • Strunta i att följa ”de rätta människorna”, både i den verkliga och den digitala världen.
  • Inse att människan är flerdimensionell, och att du definitivt kan bejaka flera och dessutom motsägelsefulla intressen och egenskaper.
  • Inspireras av andra, men handla utifrån dina egna ståndpunkter.
  • Gå på känsla – du behöver inte ha en genomtänkt plan och strategi för ditt liv.
  • Lita till att dina vänner tycker om dig som du är.

Av Linda Unnhem

Foto: Lena Granefelt och Linda Gren

Annons