Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

Så tvättar du händerna för att undvika smitta

02 okt, 2019 
Elin Gunnarsson
Tips för att tvätta händerna
Kräksjuka, influensa och förkylningar. Med hösten kommer sjukdomarna. Men det finns ett enkelt sätt att minska risken för att drabbas.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Höst och vinter brukar vara synonymt med spridning av förkylning, magsjuka och influensa. I dessa tider är det A och O med god handhygien. Genom att tvätta händerna på rätt sätt minskar du både risken att själv bli smittad av sjukdom och att föra sjukdom vidare. För många låter det här kanske självklart, men det är det inte för alla. Vi rekommenderar därför att du läser igenom tipsen nedan.

Tvål och vatten ger bästa skyddet

Bra kost, ordentligt med sömn och lagom motionerande är alla bra sätt för att stärka immunförsvaret. Fast oavsett hur optimalt du lever, hur många ingefära- och gurkmejashots du dricker och hur många vitamintillskott du tar så får immunförsvaret arbeta hårt under vinterhalvåret. Om du inte isolerar dig helt så kommer du att utsättas för virus och bakterier i vardagen.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Då finns det bara en sak som hjälper – att tvätta händerna. Ofta. Och noga!

Lätt som en plätt tänker man, men är du säker på att tvätten är tillräcklig? Här är tipsen du behöver för en effektiv tvätt!

Annons

Hur tvättar man händerna på bästa sätt?

 1. En handtvätt ska ta minst 30 sekunder, det behövs för att få händerna helt rena.
 2. Skölj händerna.
 3. Använd ordentligt med tvål.
 4. Arbeta upp ett lödder och se till att hela händerna är täckta med lödder. Glöm inte tummar, ovansidorna och mellan fingrarna.
 5. Skölj och torka händerna noga.
 6. Torka helst med engångshanddukar eller egen handduk. Egen handduk minskar risken för smitta.

Riktlinjer handhygien

När ska vi egentligen tvätta händerna? Jo, du bör tvätta händerna vid följande tillfällen:

 • När du kommer in efter att ha varit utomhus.
 • När du har varit på toaletten.
 • När du har synlig smuts på händerna.
 • Innan du ska laga mat.
 • Innan du ska äta.

Behöver jag tvätta händerna med handsprit?

Handsprit fick ett rejält uppsving och blev var mans egendom när svininfluensan slog till 2009. Annars används handsprit främst av personer som jobbar inom vården eftersom man då tvättar händerna många gånger på dag.

Generellt behövs inte handsprit, det bästa är att tvätta händerna med vatten och tvål. Handsprit hjälper mot bakterier och vissa virus, men inte mot alla. Till exempel ger det begränsad effekt mot virus som ger magsjuka.

Däremot kan handsprit användas som komplement efter handtvätt eller när du inte har möjlighet att tvätta händerna. Du kan också använda handsprit ibland för att inte torka ut händerna om du tvättar dem ofta.

Bakterier eller virus?

Bakterier och virus kan båda orsaka infektioner i kroppen, men de funkar på olika sätt. Bakterier är större än virus och kan föröka sig på egen hand, medan virus behöver en levande cell för att förökas. Bakterier och virus sprids på samma sätt. Om det behövs kan en bakterieinfektion behandlas med antibiotika, men många bakterieinfektioner kan också läka ut av sig självt. Antibiotika hjälper inte mot en virusinfektion, då är det oftast bara tid och att låta immunförsvaret jobba som gäller. Det som bäst förebygger att bli sjuk av virus är vaccination.

Källa: 1177.se

Av Elin Gunnarsson

Foto: TT/Shutterstock

Annons