Så tyder du kroppens varningssignaler!

Undrar du ibland om du är riktigt frisk eller allvarligt sjuk? Kroppen skickar signaler hela tiden om din hälsa. Lär dig att tolka dem.

Det är viktigt att lyssna till kroppens signaler. Ibland tar vi alldeles för lätt på våra smärtor och kroppsliga förändringar, ibland ignorera vi livsfarliga tillstånd. Huvudregeln är dock att man vid plötslig och ihållande smärta eller förändringar skall ta kontakt med läkare.

Här är några tips så att du lättare ska förstå vad din kropp egentligen avslöjar.

Signaler från kroppen:

Svår huvudvärk

Vi har alla huvudvärk då och då, men det viktiga är om smärtans karaktär förändras och om den varar. Om smärtan sitter på en specifik plats i huvudet eller blir mycket starkare än innan, så du ska agera. Likaså om du börjar äta mer smärtstillande och/eller börjar vakna om nätterna på grund av din huvudvärk. Detta kan bero på högt blodtryck, att din syn har förändrats med åldern och du behöver glasögon eller att du behöver byta glasögon. I värsta fall kan det bero på att du har en hjärntumör eller en aneurysm i ett blodkärl. Kraftig huvudvärk är ofta ett symptom på det.

Gallstensanfall

Om du får plötslig smärta i höger arm, har du troligtvis haft ett gallstensanfall, men om du upplever smärta i höger eller vänster sida av buken, kan det finnas problem med äggstockar eller buken, och du bör agera. Smärtan kan orsakas av många saker, men återigen är det viktigt, om din hälsa har förändrats avsevärt och smärtan är ihållande ska du ta kontakt med läkare.

Smärta i bröstet

Ta smärtan på allvar! Hjärtproblem hos kvinnor missas ofta eftersom det är en sjukdom som mest förknippas med män, men även kvinnor drabbas. Det gäller särskilt de som röker, är överviktiga och inte är så fysiskt aktiva eller har ärftliga anlag. Om du ofta upplever smärta vid ansträngning, kan det vara hjärtproblem. Smärtan kan också orsakas av halsbränna som uppstår när safter från magsäcken läcker upp i matstrupen, sk reflux. Smärta i bröstet kan också bero på sjukdom i lungorna. Ta kontakt med läkare för utredning!

Svullen buk eller mage

Om något förändras i magtrakten ska du alltid ta det på allvar. Exempelvis om din menscykel blir oregelbunden, om du får blödningar under samlag, eller generell smärta i magen eller buken. Besvären kan ha många orsaker som förändringar på livmoderhalsen, dina matvanor, colon irritabile eller att du är i lyckliga omständigheter. Men alla tydliga förändringar i det här området, måste kontrolleras. Det är också viktigt att vara uppmärksam på om dina blödningar förändras i kvantitet eller varaktighet.

Ryggont och stumma tår

Dessa två tecken kombinerat med smärta kan orsakas av ett diskbråck, artros, eller kanske en tumör på ryggraden. Ryggont är en folksjukdom och att röra ryggen och gymnastisera den mera kan avhjälpa symptomet. Är du överviktig kan viktminskning också hjälpa. Men om foten samtidigt känns stum är det tecken på att ryggen tryckts ihop och då behövs nog en mer effektiv behandling och kanske så småningom en operation.

Smärta och svullnad i benen

Dessa symtom kan vara lite diffusa. Svullna ben kan vara ärftlig, och din svullnad kanske bara är ett resultat av dina gener. Tänk också på att ju äldre man blir, desto svagare blir vadmuskulaturen som pumpar tillbaks blodet till hjärtat och det är ganska naturligt att man upplever obehag som en följd av det. Men vätska i benen kan också vara ett tecken på att du har högt blodtryck eller att njurarna påverkats, eller att du har en hjärt-och kärlsjukdomar. Fetma, graviditet och fysisk inaktivitet ökar också tendensen att få svullna ben.

Läs också:

Naglarna avslöjar hur du mår!

Din checklista för hälsan!

7 tecken på fibromyalgi att ta på allvar