Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

Så undviker du förkylning – 5 smarta tips

29 sep, 2018 
Elin Gunnarsson
Förkyld kvinna ligger i sängen och snyter sig.
Att helt undvika förkylningarna är svårt. Men du kan definitivt minska risken för att smittas – här är fem enkla och smarta tips!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

1. Tvätta händerna

Bra handhygien är absolut viktigast för att förhindra smittspridning. Tvål och vatten fungerar allra bäst. Är du på språng kan du ha med dig handsprit i väskan.

2. Motionera regelbundet

Den som är vältränad klarar att stå emot förkylningarna bättre. Men det gäller att motionera lagom hårt. För hård träning bryter ner immunförsvaret i stället för att stärka det. Har ni en förkylning på gång i familjen kan det vara klokt att träna lite lugnare under en period.

3. Sov gott

Den som sover åtta timmar per natt och låter bli att stressa brukar klara sig bättre i förkylningstider. Särskilt dåligt för immunförsvaret är långvarig stress.

Se också: Därför blir du förkyld

Därför blir du förkyldBrand logo
Därför blir du förkyld

4. Ät frukt och grönt

Vi behöver C-vitamin och antioxidanter för att hålla oss friska. Under vinterhalv året behöver vi även fylla på med D-vitamin, antingen genom fet fisk, oljor och berikade mejeriprodukter eller genom tillskott.

Annons

5. Stärk tarmfloran.

Nyttiga bakterier, så kallad probiotika, kan sätta fart på immunförsvaret. De sägs både kunna skydda mot förkylning och förkorta förkylningstiden. Mjölksyrade grönsaker, naturell yoghurt, kefir, kombucha (fermenterat te), tamarisoja och misosoppa är exempel på livsmedel som innehåller probiotika.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Förkyld kvinna som snyter sig liggandes i sängen

Om du ändå blir smittad …

Håll avstånd. Förkylningsvirus kan sprida sig i en radie på två meter runtomkring dig. Nys och hosta i armvecket. Har du möjlighet att stanna hemma – gör det!

Lyssna på kroppen. Tillåt dig att vila om din kropp säger åt dig att du är för sjuk för att jobba på som vanligt. Gå inte heller tillbaka till jobbet för tidigt, då riskerar du att bli sjuk igen.

Text: Angelica Berg
Foto: IBL/Shutterstock

Annons