Santa Maria återkallar chips – "Försiktighetsåtgärd"

Santa Maria återkallar Tortillachips

Vid större intag av atropin och scopolamin finns risk för illamående, yrsel och huvudvärk.

Foto: Santa Maria

Företaget Paulig återkallar Santa Marias tortillachips. Enligt företaget är det en försiktighetsåtgärd eftersom det finns atropin och scopolamin i produkten.

Återkallelsen gäller Santa Maria Tortilla Chips Organic (125 gram) med bäst-före-datum 2023-03-30 eller tidigare. Enligt företaget är detta en försiktighetsåtgärd då man konstaterat förekomst av atropin och scopolamin i produkten. Man förtydligar att produkten följer gällande EU-lagstiftning men att "överdriven konsumtion" kan leda till att konsumenten får i sig mer än den rekommenderade dosen av atropin och scopalamin.

Santa Maria återkallar chips

Kunder som köpt chipsen ombeds slänga påsen.

Foto: Santa Maria

Se också: Det här ska du tänka på när du handlar – spara tusentals kronor
1:01

Efter reklamen: Se också: Det här ska du tänka på när du handlar – spara tusentals kronor

(1:01)

Risk för illamående vid "överdriven konsumtion"

Atropin och scopolamin förekommer naturligt i potatisväxter till exempel. Växter som i sin tur förekommer i majsfält. Båda har dessutom medicinska egenskaper. Vid måttlig konsumtion finns inga hälsorisker men vid större intag finns risk för illamående, yrsel och huvudvärk.

Kunder som köpt nämnda chipspåse ombeds slänga den och kontakta Santa Marias Konsumentkontakt för ersättning, skriver Paulig i ett pressmeddelande.

För bara några dagar sedan så återkallade även Coop tortillachips av samma anledning, skriver TT. I det fallet handlade det om Änglamark tortillachips chili och Änglamark tortillachips salt, med bäst före-datum 10 augusti 2022 och framåt.

Ingvar Oldsbergs arv – så delas miljonerna upp