Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

Se upp: 9 tecken på sköldkörtelbesvär!

19 feb, 2016 
Margaretha Malmgren
Kvinna som lider av sköldkörtelbesvär.
Diffusa symtom som trötthet, värk och nedstämdhet kan bero på en defekt i sköldkörteln. Många bär på sköldkörtelbesvär utan att veta om det. Här är 9 varningssignaler du ska se upp med!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tillståndet hypotyreos, även känt som en underfunktion i sköldkörteln, orsakas av en defekt i sköldkörteln som leder till låga nivåer av tyreoideahormoner.

Uppskattningsvis drabbar sjukdomen närmare var 10:de person i västvärlden – och 60 procent är odiagnostiserade eftersom de inte vet vilka symtomen är.

Därför har forskarna nu ställt samman en lista på förbisedda tecken som kan tyda på en låg sköldkörtelfunktion, förutom att halsen ofta är synbart och kännbart svullen. Om du har tre eller fler symtom av dessa bör du kontrollera dina hormoner hos en läkare.

9 tecken på sköldkörtelbesvär:

1. Extrem trötthet

Detta kan verka mycket allmänt, men faktum är att 4 av 5 personer med hypotyreos rapporterar kronisk trötthet. Denna trötthet i kroppen innebär att du känner dig för svag för att utföra dina vardagliga aktiviteter.

2. Viktökning

Eftersom sköldkörtelhormoner reglerar ämnesomsättningen leder en låg sköldkörtelfunktion till en dålig ämnesomsättning – och ökad vikt. Extrakilona kan också vara en effekt av den vätskeansamling som låga sköldkörtelhormoner innebär.

Annons

3. Frusenhet

En låg sköldkörtelfunktion kan störa kroppens inneboende förmåga att reglera kroppstemperaturen. Detta kan leda till att du fryser mer än vanligt, särskilt i situationer när andra inte alls upplever samma besvär.

4. Torr hud

Alltför torr och kliande hud är faktiskt det näst vanligaste tecknet på hypotyreos. Märker du av hudförändringar som inte hör samman med väderlek eller överdriven vattenexponering ska du vara uppmärksam.

5. Förhöjda kolesterolvärden

Sköldkörtelhormoner är kända för att påverka hjärtat och blodkärlen. Redan i ett tidigt stadium av hypotyreos kan måttliga ökningar av det onda LDL-kolesterolet synas. Men enbart ett högt LDL behöver inte vara en indikator på hypotyreos.

6. Muskelvärk

Ett vanligt klagomål hos dem med odiagnostiserade sköldkörtelbesvär är muskelvärk. Smärtan är ofta inte specifik för ett visst område, utan påminner mer om smärtan vid fibromyalgi.

7. Försämrat minne
Hjärnan kan påverkas starkt av sköldkörtelhormon. Kliniska studier bekräftar att svår hypotyreos har en direkt koppling till vår kognitiva förmåga. Detta är anledningen till att uppkomsten av hypotyreos kan påverka hjärnans minnesfunktion.

Annons

8. Nedstämdhet

Psykiska besvär som depression, kronisk stress och ångest tenderar att gå hand i hand med hypotyreos. Huruvida detta är en direkt effekt av den hormonella obalansen eller inte är forskarna osäkra på, men det kan definitivt vara en varningssignal.

9. Håravfall

Håravfall  är en av de mest fruktade symtomen på låg sköldkörtelfunktion hos kvinnor. Det inträffar när sköldkörtelhormonerna är i obalans och kan ske både vid hypotyreos (underfunktion) och hypertyreos (överfunktion). Lyckligtvis växer håret i de flesta fall ut igen när sköldkörtelns obalans har behandlats.

Foto: Unsplash.com

Källa: care2.com

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons