Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Fästingsjukdomar: Nya sjukdomar från fästingbett

24 mar, 2021 
Susanna Hauffman
En skylt varnar för fästingar och fästingsmitta
Se upp för fästingar och fästingsmitta.
Våren är här, med grönska, fågelkvitter – och fästingar med sina smittor. Visste du att det finns nya arter av fästingar, och nya fästingsjukdomar än TBE och borrelia att vara vaksam på?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att vi numera har längre växtsäsong, med utdragna höstar och tidigare vårar (på grund av klimatförändringarna) leder till fler fästingar och även till nya fästingarter.

Enligt Thomas Jaenson, professor vid institutionen för organismbiologi på Uppsala universitet beror detta på att värmen gynnar såväl hjortdjuren (som fästingarna lever på) och fästingarna själva.

– Utvecklingen går dessutom fortare i värmen. Fästingarna och mikroorganismer som borreliabakterierna utvecklas snabbare när det är varmare.

Fästing-experten Thomas Jaenson
Professor Thomas Jaenson är expert på fästingar.

Sprider andra infektioner

Samtidigt varnar Thomas Jaenson för att ett varmare klimat också kan innebära att nya, hittills främmande fästingar kan få fäste i Sverige. Arter som främst finns i medelhavsområdet och sprider andra infektioner än vår vanliga fästing.

Annons

Men nya sorter kommer även från andra håll. Ett exempel är Taigafästingen, som är vanlig i Ryssland. Den upptäcktes för ett par år sedan på öar i Haparanda och Kalix skärgårdar.

Se också: Stina brände ut sig – och blev biodlare

Stina brände ut sig - och blev biodlareBrand logo
Stina brände ut sig - och blev biodlare

TBE-vaccinet skyddar

Taigafästingen kan vara bärare av två typer av TBE-virus som kan vara mer sjukdomsframkallande än den virusvariant som finns hos den vanliga fästingen i södra Sverige.

Men det går tack och lov att skydda sig.

– Det vanliga TBE-vaccin som används här i Sverige skyddar även mot taigafästingens TBE-virus.

Gummistövlar i högt gräs, det skyddar mot fästingar
Klä dig i stövlar ute i naturen, det skyddar mot fästingar.

Fästingsjukdomar – fler än TBE och borrelia:

Rickettsia (även kallad fläckfeber)

Lika vanlig som borrelia i Sverige och symtomen är snarlika. Diagnosen ställs genom ett blodprov. För de flesta som smittas självläker sjukdomen efter två veckor. Men i en del fall har man sett komplikationer som hjärtmuskel- eller hjärnhinneinflammation.

Annons

Borrelia botas med penicillin medan rickettsia bör behandlas med doxycyklin.

Neoehrlichia

En ganska nyupptäckt fästingsmitta i Sverige. Bakterien har hittats hos människor och hos 5-15 procent av fästingar och sorkar i södra och mellersta Sverige. Äldre personer med nedsatt immunförsvar löper störst risk att få den svåra formen av smittan. Neoehrlichia kan orsaka blodproppar i olika delar av kroppen samt muskelvärk, värk i leder och hög feber.

Behandlingen är antibiotika i 2-3 veckor.

Fästingfeber (kallas också anaplasmos)

Orsakas av bakterien Anaplasma. Det är vanligare hos djur än människa. I regel får människor inga symtom alls, ibland feber, huvudvärk, muskelvärk.

Behandlas med doxycyklin.

Annons