Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

Sexologen: A-punkten kan ge en helt otrolig orgasm

28 jul, 2020 
måbra digitalt
a_punkt_2
Svårare att hitta än G-punkten, men lättare att stimulera, säger experterna.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Du har antagligen hört talas om G-punkten, och kanske har du letat efter den på jakt efter den härliga känslan. C-punkten har också fått mer och mer publicitet på senaste tiden. C-punkten förklaras som en punkt längst in i vagina, i slutet av livmoderhalsen.

Se också: 10 frågor om sex som alla undrar överBrand logo
Se också: 10 frågor om sex som alla undrar över

Vad som, å andra sidan, inte är lika välkänt i det dagliga språket (men som förtjänar lika mycket uppmärksamhet) är A-punkten.

Det är en punkt som är extremt känslig för beröring och som finns i samma område som produktionen av vaginalt sekret. Den sitter på främre slidväggen, framför livmodertappen.

– Denna punkt kan alltså göra en kvinna både våt och upphetsad under sexakten, säger presschefen och sexologstudenten Maria Ebbestad till MåBra:s norska systersajt Kk.no.

A-punkten går att hitta själv, men är enklare med hjälp av en partner, menar sexologen.

– Dessutom kan den ge en kvinna en orgasm som hon sällan känt tidigare, fortsätter Ebbestad.

Så, hur stimulerar man A-punkten?

Annons

– A-punkten är svårare att hitta, men lättare att stimulera än G-punkten. Du kan hitta och stimulera den med dina egna fingrar, men helst med hjälp av en partner – och även då är det inte så lätt! Den sitter mycket djupt, lite djupare än G-punkten, och precis nära livmoderhalsen – vilken kan vara mycket smärtsam att fingra på för mycket. Det enklaste och bästa sättet att ta reda på var din a-punkt sitter är med en sexleksak som är så smal att den tränger in tillräckligt långt, säger Maria Ebbestad.

Sexologen påpekar att du också kan stimulera A-punkten under samlag, och att fokus då ska ligga på att tränga långt in för att nå den. Självklart lugnt och försiktigt. Hon rekommenderar missionären och doggystyle som de enklaste ställningarna för att uppnå just detta.

Bästa positionen för orgasm

– Missionärpositionen där kvinnan lägger benen på mannens axlar är en position där möjligheten att träffa A-punkten är närvarande. Positionen där han står på golvet med en fot i sängen fungerar också bra, då blir det ofta djupare än vanligt.

Sexologen och parterapeuten Tone Haldorsen berättar att för att hitta A-punkten är det bäst att hitta G-punkten först och sedan fortsätta lite längre upp.

– Du märker att du träffar en punkt som ger extra känslighet och att du blir extra våt. G-punkten kännetecknas av att du kan få en “kissnödig-känsla” medan A-punkten känns helt annorlunda, säger Haldorsen.

Av: Silje Helgesen Källa: Kk.no Foto: TT

Annons