Shama Persson blev modell efter 50 – stora livsvändningen

Till vänster: Shama Persson tittar allvarligt in i kameran. Till höger: Shama Persson från sidan, gestickulerar med vänsterhanden.

Foto: Instagram

När Shama Persson slutade färga håret och omfamnade sina gråa strån kunde hon plötsligt börja jobba som modell.
Nu har hon fått ett nytt liv och en ny karriär efter 50 – efter ett liv kantat av kamp och sorg.
– Jag bejakar att få känna mig fin och kanske förmedla något positivt till andra kvinnor. Tyvärr tog det mig 50 år att komma hit, säger hon till Damernas värld.

Att 54-åriga Shama Persson – som är mamma till internationella profilen Rachel ”Yoga girl” Bråthén – hade passerat 50 år innan hon började jobba som modell visar att det aldrig är för sent att byta karriär eller följa en dröm.

Se också: 5 positiva saker med att bli äldre

5 positiva saker med att bli äldre
1:05

Efter reklamen: 5 positiva saker med att bli äldre

(1:05)

Slå på ljud

Att det blev en modellkarriär hjälptes av att Shama precis bestämt sig för att omfamna sitt gråa hår.

– Jag slutade färga det samtidigt som modellagenturen Mikas sökte gråhåriga modeller. Först kände jag mig osäker, men nu har jag förstått att de vill ha mig just för att jag ser ut så som jag gör – och är den ålder jag är. Jag har landat i att vara den äldre, säger Shama Persson till Damernas värld.

11 saker du bör veta om grått hår
Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Tog 50 år att må bra

För Shama Persson handlar modelljobbet mycket om att sprida bejakande budskap till andra kvinnor, då hon själv har kämpat med självkänsla och psykisk ohälsa stora delar av sitt liv.

– Jag bejakar att få känna mig fin och kanske förmedla något positivt till andra kvinnor. Tyvärr tog det mig 50 år att komma hit, till den här friden och självkärleken. Men en vändning kan komma när som helst i livet, om du har rätt hjälp och rätt redskap. Det viktigaste är att ta det första steget och berätta för någon i din närhet hur du mår.

Släpper bok om depression

Efter år av missbruksproblem och destruktiva relationer känner Shama Persson nu att hon mår bra på riktigt. Därför har hon också skrivit en bok om sina erfarenheter, som hon hoppas ska kunna hjälpa andra – Kantstött och väldigt värdefull – en självhjälpsbiografi om depression och livsglädje.

– När jag var barn fick jag höra att det var väldigt viktigt att vara hel och ren – och nu är jag äntligen det. Jag är ren från gifter, skadliga beteenden, dåliga relationer. Och jag är hel i mig själv. Jag sover åtta, nio timmar varje natt. Kropp, själ och hjärta hör ihop.