Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Simone Biles avstår OS-final: ”Måste fokusera på min mentala hälsa”

29 jul, 2021 
Sofia Börjesson
Förväntningarna på succégymnasten Simone Biles har varit skyhöga inför OS i Tokyo. Ett OS som varit extra tufft att förbereda sig inför efter de sexuella övergreppen på träningsanläggningen. Nu väljer gymnasten att avstå OS-finalen i individuell mångkamp för att fokusera på sitt psykiska välmående.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Under torsdagen skulle egentligen Simone Bile, 24, försvara sitt OS-guld i den individuella finalen i mångkamp, men hon väljer nu att inte tävla. Anledningen är de höga förväntningar som stjärnan haft på sig.

5 svenska kvinnliga OS-hopp i Tokyo-OS 2021Brand logo
5 svenska kvinnliga OS-hopp i Tokyo-OS 2021

På en presskonferens berättar hon att hon inte längre känner att hon tävlar för sig själv, utan för andra, och att hon inte längre kan lite på sig själv.

– Jag måste fokusera på min mentala hälsa, sa hon med tårar i ögonen, uppger SVT Sport.

Blev sexuellt unyttjad av lagläkaren

Under Metoo berättade Simone Biles att hon var en av dem som fallit offer för lagläkaren Larry Nassar, nu dömd till livstids fängelse för sexuella övergrepp och barnpornografibrott. 2018 skrev hon följande på Twitter:

Annons

”It is impossibly difficult to relive these experiences and it breaks my heart even more to think that as I work towards my dream of competing in Tokyo 2020, I will have to continually return to the same training facility where I was abused.”

Stöttas nu för sitt mod

Framstående idrottare, föreningar och kändisar världen över stöttar nu gymnasten Simone Biles beslut att hoppa av tävlingarna i OS. Det amerikanska gymnastförbundet har bland annat skrivit följande på Twitter:

”Vi stöder helhjärtat Simones beslut och berömmer hennes mod att prioritera sitt välbefinnande.”

Före detta lagkamraten Aly Raisman berättar för The Today Show att hon är orolig och bekymrad, och att hon framför allt hoppas att Simone Biles kommer att må bättre snart.

”För och främst, jag mår så illa av det här. Det är fruktansvärt. Jag vet att alla elitidrottares största dröm är att få uppleva just den här stunden, och jag blir förkrossad för hennes skull. Jag är framför allt orolig och hoppas bara att Simone är okej.”

Annons

Den jamaicanska gymnastkollegan Danusia Francis säger följande, enligt BBC:

”Jag tror att Simone Biles nyss gjorde det möjligt för alla att priorietera deras psykiska hälsa för allt annat. Vilken drottning. ”GOAT” (Tidernas främsta) på mer än ett sätt.”

Programledaren Hoda Kotb, The Daily Show, menar att Biles ändå redan vunnit genom att ha visat sann laganda under tävlingarna trots att hon själv inte kunde delta.

Skådespelaren och aktivisten Rosanna Arquette skrev på Twitter:

Och röstskådespelaren Aimee Carrero säger också några sanningens ord:

Vi på Baaam hoppas att Simone Biles mår bättre snart och är imponerade över det mod hon visar.

Källor: SVT, Buzzfeed

Annons