Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Siv efter stroken: ”Fisket hjälper mig att bli frisk”

08 apr, 2018 
Hemmets redaktion
Siv fick en stroke: Fiskade sig frisk
Länge vaknade Siv på nätterna med yrsel, illamående och stickningar i fingrarna, men hon var för stressad för att lyssna på kroppens signaler. Hon fick en stroke. Vägen tillbaka har varit tuff men Siv blir frisk igen – med hjälp av fiske!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är svårt att se att Siv, eller Sivan som hon kallas, fortfarande har sviter från stroken. Hon sprudlar av livsglädje och hennes ögon utstrålar ett inre lugn. Hon tackar fisket och naturen för att hon lyckats rehabilitera sig efter kraschen för sex år sedan.

Under en lång period hade Siv haft 80 timmars arbetsveckor. Heltid på sitt jobb som projektledare på Sportfiskarna och på fritiden var hon aktiv ordförande för sportfiskeklubben för kvinnor, Fjällorna.

Stickningar i fingrarna

Kroppen började protestera och signalerna smög sig på. Det började med att hon vaknade på nätterna och var yr, mådde illa och hade stickningar i fingrarna. Hon fick eksem på sina händer och upplevde även att hennes vänsterarm inte riktigt hängde med i hennes rörelser.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Jag fick hjälpa till för att föra den framåt och bakåt. När jag promenerade till jobbet sa jag ”fram, bak, fram, bak”. Men jag tog det inte riktigt på allvar utan skämtade med mina närmaste och sa att jag har nog hade fått en propp …

Annons

Men hon ignorerade signalerna och fortsatte jobba på i samma höga tempo. Hösten 2011 blev hon förkyld och infektionen ville inte ge med sig. Hon åkte till vårdcentralen, som skickade henne vidare till sjukhuset för en grundlig undersökning. Där gjordes en skiktröntgen. Hon glömmer aldrig när läkaren sa ”Siv, sätt dig ner och ta det lugnt. Du har haft en stroke”.

”Jaha”, svarade hon.

Stress orsakade stroke

Att Siv skulle ha drabbats av stroke kom som en chock. Hon levde ett hälsosamt liv. Förutom att hon promenerade 90 minuter varje dag tränade hon på gym ett par gånger i veckan, hon hade lågt blodtryck och i släkten fanns inga problem med hjärt- och kärlsjukdomar.

– Jag kan ha levt med sviterna av stroken en längre tid utan att jag själv visste om det. Det gick inte att svara på när i tiden jag fick den, men det var stressen som orsakade den, även om jag själv inte tyckte att jag var stressad.

Annons

Siv blev inlagd på sjukhus och fick stanna kvar i sju dagar.

Blev fort trött

När hon blev utskriven återgick hon till sitt arbete på heltid. Det gick inte alls bra. Hon blev fort trött, orkade inte att laga mat eller städa hemma, inte promenera till jobbet. Hennes man, Leif, fick göra allting.

Till en början hade hon svårt att ta in att hon haft en stroke och måste ta det lugnt – hon ville jobba på i sitt vanliga tempo. Siv har alltid haft höga krav på sig själv, alltid velat prestera bra, och har slarvat med vila och återhämtning.

– Jag hade ”duktiga-flickan-syndromet”. Jag hade fått lära mig att man ska hjälpa andra och göra saker ideellt och arbeta hårt.

Till sist insåg hon att hon måste ändra sitt liv.

– En läkare fick höja rösten åt mig och säga ifrån på skarpen att jag måste ta det lugnt.

Sjukskriven på heltid

Nu blev Siv sjukskriven på heltid och började gå på rehabträning. Hon fick lära sig att träna kroppen starkare och vila hjärnan frisk.

Annons

För Sivan blev detta en vändpunkt och början till ett stressfritt liv. Hon och hennes man flyttade från Stockholm upp till stugan i Älvkarleby, nära Dalälvens utlopp i Östersjön. Där fanns närheten till fisket, naturen och lugnet. Här skulle hon rehabilitera sig och träna upp sin vänstra sida. Medicinen var laxfiske.

Rehab i fiskevattnet

Hon tog sitt flugspö och sin vadarstav och begav sig ut i vattnet.

– En dag kände jag att jag ville lägga undan staven och prova att gå utan stöd. Jag fiskade och staplade mig fram. Lät min vänstra arm jobba. Efter en vecka var jag helt återställd i kroppens muskulatur.

Siv Jansson fiskade sig frisk efter stroken
”Jag kommer aldrig att bli helt återställd, men jag lever ett fantastiskt och stressfritt liv i dag. Fisket hjälper mig att bli frisk”, säger Siv. Foto: Anna Thors

I dag förstår hon att hon har haft tur. Det hade kunnat gå värre. Mycket värre.

Naturens läkande kraft

Siv beskriver naturens läkande krafter:

Annons

– Vattnet, vinden och grönskan ger mig ett lugn, och så fort jag kliver ut i vattnet sjunker min stressnivå.

– Jag älskar att vistas utomhus, lyssna på fågelkvitter, fiska eller bara lägga mig ner i gräset och titta på himlen. Det är livskvalitet.

Inte helt återställd

Sex år efter stroken är Siv inte helt återställd. Hon kan inte arbeta heltid eftersom hon fort blir hjärntrött, har svårt att planera och organisera. Hon orkar inte längre vara i miljöer där det är mycket människor. Hon glömmer ofta saker och har svårt att komma ihåg namn på personer hon mött.

Insikten om att hon var tvungen att ändra sitt liv födde en ny företagsidé. Hon startade Sivans fiske med konceptet Fiska dig friskare.

– Vi är så stressade i dag, springer runt utan att stanna upp. Naturen har en förmåga att läka och jag har kunskapen fisket att lära ut, säger Siv med glädje i rösten.

Siv Jansson med en fångst på 9 kilo
Vilken fiskelycka! Siv med en rejäl lax på över 9 kilo som hon fångat på fluga i norska älven Gaula. Foto: Privat

Hon har fiskat sedan barnsben, en hobby som bara ökat med åren.

– Intresset för flugfiske föddes när jag träffade min laxfiskande man 1988 och i mitten av 90-talet utbildade jag mig till flugfiskeinstruktör i Sportfiskarnas regi.

Annons

Fisket får henne att må bra

2003 startade hon en fiskeförening för kvinnor, Fjällorna, som i dag har flera hundra medlemmar med Siv som ordförande och drivkraften.

– Genom mitt fiske har jag fått uppleva många härliga stunder vid fiskevatten runt om i Sverige och i Norge och träffat så många trevliga människor. Jag vill att andra också ska få uppleva det naturen kan ge och känslan att dela ett härligt intresse med andra får mig att må bra.

– Jag kommer aldrig att bli helt återställd, men jag lever ett fantastiskt och stressfritt liv i dag. Fisket hjälper mig att bli frisk. Och jag är så otroligt glad för att jag inte blev förlamad i min vänstra sida!

15 minuters fiske hade hjälpt

Om Siv möter någon som tappar ord, eller glömmer saker, brukar hon ge rådet att ta det lugnt och varva ner. Hon önskar att någon hade sagt det till henne när hon arbetade som mest.

Annons

– Det går så mycket fortare att läka sig själv om det inte gått för långt. För mig hade 15 minuters fiske per dag räckt för att varva ner efter en arbetsdag.

I dag njuter hon mer av livet och arbetar mindre. Hon ältar inte saker som varit. Dagligen ser hon till att få ny positiv energi, hon fiskar mycket och är inte rädd för att drabbas igen.

– Det är mer min man som är orolig för att jag ska bli sjuk en gång till. Så fort jag får ont i huvudet eller känner mig trött säger han åt mig att vila och håller extra koll på mig.

Lätt att fastna i negativa tankar

Siv berättar att det är lätt att bli bitter och fastna i rädslor och negativa tankar om man varit med om någon tråkig händelse.

– Den enda man förstör för är sig själv, livet blir så mycket roliga när man tänker positivt, det lärde min mamma mig.

Annons

Lever i nuet

För sju år sedan gick hennes mamma bort. Det tog hårt känslomässigt på Siv och det går inte en dag utan att hon tänker på henne.

– Mamma fick mig att se glädjen i livet. Hon var blind och satt i rullstol, men trots det var hon alltid positiv och kämpade. Hon är min förebild. Hon hjälpte mig att alltid se livet från den ljusa sidan.

Sivan återkommer ofta till att det viktigaste för henne är att vara frisk och få njuta av livet tillsammans med sin man och sin hund och att vara en pigg moster till sina syskonbarn. För henne är det inte viktigt att ha den nyaste bilen, dyraste mobiltelefonen eller den senaste sportklockan.

– Livet är för kort för att fokusera på de materiella tingen. Jag vill leva mer i nuet, utan stress och strävan efter mer, säger Siv och går fram till elden vid vattnet och lägger på lite mer ved.

Annons

– I dag gör jag det jag spontant känner för. Vill jag ta ett glas bubbel en tisdag kväll då gör jag det och väntar inte till lördag. Man ska leva livet medan man kan, här och nu.

Siv Jansson vid Gimån i Bräcke
Siv varvar ner vid elden intill fiskevattnet i Gimån, Bräcke. Hon har lärt sig att ta det lugnt och njuta av livet här och nu. Foto: Anna Thors

Sivs bästa råd efter stroke

● Sov mycket.

● Träna kroppen i form.

● Vila hjärnan i form.

● Gör saker du mår bra av.

● Lev i nuet.

● Älta inte saker.

Det här är Siv Jansson

Namn: Siv Jansson.
Ålder: 58 år.
Bor: Älvkarleby.
Gör: Egen företagare, Sivans fiske.
Familj: Leif, 76 år, hunden Orvis, 4 år, katten Lasse, 9 år.
Hobby: Fisk! Ordförande för flugfiskeklubben för kvinnor, Fjällorna, som hon startat. Kapten för Svenska damlandslaget i flugfiske 2015.
Föreningsliv: Tidigt präglad av föreningslivet genom föräldrarna som var engagerade i handikappsrörelsen. Startade min första förening, en ridklubb,  som 14-åring i Jämtland.

Läs mer: www.fiskadigfriskare.se och www.svenskalag.se/fjallorna/

Av Anna Olofsson  

Läs också: 16-åriga Felicia fick en stroke: Amanda räddade mitt liv!

Annons