Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Självtester för hälsan – så funkar de!

12 okt, 2017 
Elin Gunnarsson
På senare år har det dykt upp en mängd självtester på apoteken och på nätet. Men hur funkar de egentligen? Och är resultaten tillförlitliga? Vi reder ut!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Gluten- och laktosintolerans, anlag för vinterkräksjuka, ökad risk för blodpropp … Marknaden för de så kallade självtesterna har vuxit snabbt de senaste åren och på Apoteket AB spår man att vi bara har sett början på utvecklingen.

– Människor i dag är väldigt medvetna. Man vill ha koll på sin hälsa och kunna skaffa sig kunskap på ett lätt och smidigt sätt, säger Christel Rollén, ansvarig för självtesterna på Apoteket AB. Just tillgängligheten framhåller hon som en av de stora fördelarna med självtesterna.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– I dag upplever många att det är svårt att komma till och få tid inom sjukvården. I sådana fall kan våra tester vara ett snabbare alternativ för den som inte vill vänta.

Viktigt att följa upp

Hon betonar dock att man främst ska se testerna som en första koll och att det är viktigt att man sedan följer upp resultaten.

Annons

– Testar man positivt för till exempel gluten- eller laktosintolerans bör man kontakta läkare för ytterligare tester och rådgivning. Men många uppskattar testerna just som ett första steg.

Christel Rollén, ansvarig för Apotekets självtester.

Skulle man testa positivt för klamydia och gonorré ska man tänka på att dessa sjukdomar är anmälningspliktiga enligt smittskyddslagen.

– Utöver graviditetstester är testerna för könssjukdomar dem vi säljer mest av, säger Christel Rollén. Det är ett diskret och smidigt sätt att kolla upp något som många kanske upplever som lite jobbigt. Men vi ser även att intresset för de andra testerna ökar, främst i den hälsointresserade målgruppen.

Annons

Medan en del tester tas hemma, till exempel genom salivprov – och där man får resultatet efter bara några minuter – ska andra skickas iväg till ett laboratorium för analys. Att få svar på dessa tester tar oftast mindre än en vecka.

Vården tar om testerna

Anna Nilsson arbetar som läkare och specialist i allmänmedicin i Helsingborg. Någon konkurrens från självtesterna har hon inte märkt av på vårdcentralen där hon jobbar.

– I dag är det så lätt att googla och få upp en massa information, bra som dålig. Jag tror att de allra flesta fortfarande upplever det som tryggt att komma till vården och få en professionell bedömning av sina problem.

Att direkt boka tid för undersökning på vårdcentralen gör också att man slipper den oro och de många tankar ett positivt hemmaresultat kan föra med sig.

– Här har vi möjlighet att direkt ge råd och feedback på patientens funderingar, säger Anna Nilsson.

Annons

Att många har synpunkter på väntetiderna inom vården har hon förståelse för.

– Men samtidigt hör de flesta ju av sig till oss för att boka en tid ändå när de fått sitt testresultat. Och då hade de ju även kunnat spara in på kostnaden för testet och i stället bara betala 160 kronor för ett vanligt läkarbesök, där vi ändå tar om testet.

Anna Nilsson, läkare och specialist i allmänmedicin i Helsingborg.

Att följa upp ett hemmaresultat inom vården tycker hon är viktigt.

– Särskilt om det rör sig om problem med magen, som är väldigt vanligt i dag. Att utreda gluten- och laktosintolerans är inte alltid helt lätt, och ibland handlar det om helt andra tarmsjukdomar.

Annons

Tester för könssjukdomar

Att det finns möjlighet att testa sig hemma för könssjukdomar tycker Anna Nilsson dock är bra.

– Här har vi en möjlighet att nå personer som kanske annars inte skulle ha gått till vårdcentralen. Och då såväl klamydia som gonorré kan leda till flera allvarliga följdsjukdomar är det viktigt att kunna erbjuda andra möjligheter att testa sig.

Vill man i stället göra ett test för att ta reda på sina anlag för vinterkräksjuka eller övervikt är det upp till var och en, tycker Anna.

– Jag tror att många ser en del av de här testerna som en kul grej. Men i vissa fall ska man nog ta resultatet med en nypa salt.

Vilka självtester finns?

Test urinvägsinfektion (Apoteket)

Självtest med sticka.

Test laktosintolerans (Apoteket)

Dna-test som testar om man har primär laktosintolerans. Rekommenderas personer över 18 år med nordeuropeiskt ursprung. Svar inom 5 dagar.

Annons

Test glutenintolerans (Apoteket)

Görs med blodprov, svar inom 5 minuter. Ska ej användas om man redan äter glutenfritt. Kan användas på barn över 2 år.

Test hud- och fotsvamp (Apoteket)

Om huden på fötterna eller tårna flagnar, spricker eller kliar. Svar inom 4 dagar.

Test bakterier/svamp i underlivet (Apoteket)

Vaginalprov vid besvär med klåda/sveda i underlivet eller illaluktande flytningar. Testet skickas för dna-analys. Svar inom 3 dagar.

Fertilitetsspermatest (Apoteket)

Visar normalt eller lågt spermieantal. Resultat efter 10 minuter.

Test klassificering av muskelegenskap (Apoteket)

Tar reda på om du har uthålliga eller explosiva muskler genom analys av den så kallade ACTN3-genen. Kindgnuggsprov med svar inom 5 dagar.

Test  ökad risk för blodpropp vid östrogenintag (Apoteket)

En dna-/ärftlighetsanalys som testar om du, på grund av dina gener, har en ökad risk för att drabbas av blodpropp när du använder preventivmedel och preparat för klimakteriebesvär innehållande östrogen. Svar inom 5 dagar.

Annons

Självtest vinterkräksjuka (Apoteket)

Dna-analys som visar om du har skydd mot vinterkräksjuka. Svar inom 5 dagar.

Tarmtest (Testlagret)

Upptäcker dolt blod i avföringen genom ett speciellt framtaget toalett- papper. Positivt resultat ska alltid följas upp hos läkare.

Prostatatest (Testlagret)

Testar om PSA-mängden håller sig inom normal- värdet. Tar ca 15 minuter att få svar.

Magsårstest (Testlagret)

Test för att kontrollera om bakterien Helicobakter pylori, som ger upphov till magsår, fått fäste i magsäcken och gett upphov till infektion.

Självtest kolesterol (YesNo)

Enkelt blodprov som tas på fastande mage. Vid förhöjd nivå av kolesterol – kontakta läkare.

Självtest för anlag för övervikt (YesNo)

Kindgnuggsprov som skickas för laboratorieanalys. Svar inom 5 dagar på om du har en ökad genetisk risk för övervikt, fetma och förhöjda blodfetter.

Text: Linda Unnhem
Foto: Shutterstock/IBL

Annons