Lästips: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Skådespelaren Nina Gunke sjuk i Alzheimers – berättar om kampen

26 sep, 2021 
https://image.allas.se/image-226889?imageId=226889&width=1320&height=1320&cropw=52.04&croph=100&x=15.24&y=0
Jessica Rådne
FotografTV4
nina gunke
Nina Gunke, 66, har drabbats av Alzheimers sjukdom. För ett år sedan mottog skådespelaren diagnosen. Nu är hon redo att prata om den.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons
TV: Behandling vid Alzheimers sjukdomBrand logo
TV: Behandling vid Alzheimers sjukdom

Nina Gunke är en folkkär skådespelare som vi sett i tv-serier som Varuhuset och Skilda världar, och filmer som Tomten är far till alla barnen, Sprängaren och Jävla pojkar.

När hon nu gästar Nyhetsmorgon tillsammans med sin guddotter Julia är det för att berätta om ett tufft besked – skådespelaren har drabbats av Alzheimers sjukdom.

Anhöriga avfärdade tidiga tecknen

– Det börjar med att jag känner att jag glömmer bort saker väldigt ofta, men det säger alla att ”det gör jag också det är ingen fara, ingen fara”, berättar Nina för Nyhetsmorgons programledare Jenny Alversjö.

Annons

– Sen tyckte jag att det blev sämre. När det blev som värst var när jag hade ett jobb att göra. Jag är van vid att plugga text och att det är inget problem. Men när jag kom till att jag skulle göra bara en liten, liten roll, och jag fastnade, fortsätter hon.

Nina beskriver hur hennes regissör var tålmodig och försökte lugna henne. Det blev flera omtagningar innan Nina själv fick nog.

Då sprang jag bara ut och iväg och därifrån, och hem för att tjuta. Och då tänkte jag att det här är någonting allvarligt, säger Nina.

Isolerade sig efter läkarens besked

Efter det vände Nina sig till vården. Hon beskriver hur det blev flera återbesök med utredning innan man till slut ställde en diagnos.

– Då ringde de upp och sa att ”du har en tid och vi vill att du tar någon med dig”. Och då är det alzheimer, säger Nina.

Annons

Det har gått ett år sedan Nina fick sin diagnos. Första tiden efter isolerade hon sig, men nu har hon bestämt sig för att istället vara öppen med sin sjukdom.

– Det har varit fruktansvärt. Det är tufft och det har det varit hela tiden. Alla har ju stöttat mig. Jag har inte velat träffa folk och jag har sagt ingenting till någon. Och nu säger jag bara ”Ja, nu ska vi bara prata om det”, säger Nina.

Så har livet förändrats sedan diagnosen

Nina berättar att hon har känt sig dum till exempel när människor frågat henne saker och hon inte har kunnat ge korrekta svar eller börjat stakat sig. Nu vill hon vända den skammen till kämparanda och positivitet.

– Just nu känner jag bara att jag ska kämpa för detta. Varför jag vill säga detta är för att jag vill säga ”kom i god tid”. För det sa doktorn till mig att det var så positivt. Det finns ju inte så jättemycket att göra men nu har jag ett plåster och jag tänker på vad jag äter, att det blir bättre i alla fall.

Annons

– Jag skäms inte längre. Nu kämpar jag för detta och jag ska klara det länge, säger Nina Gunke.

Se hela klippet från Nyhetsmorgon på TV4:s sajt.

Foto: TV4

TV: 8 kändisar som lever med kroniska sjukdomarBrand logo
TV: 8 kändisar som lever med kroniska sjukdomar
Annons