Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Skidprofilen Per Elofsson drabbad av stroke

22 okt, 2018 
Henrik Högström
Förre skidåkaren Per Elofsson, 41, är en av Sveriges mest meriterade idrottsmän. I ett inlägg på Instagram berättar Per Elofsson att han drabbats av en stroke. Nu stöttas han av följare och andra idrottsprofiler.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Västerbottningen Per Elofsson är känd både som aktiv skidåkare och expertkommentator. Med en tjurig vinnarskalle i spåret hann han med tre individuella VM-guld, ett OS-brons och två totalsegrar i världscupen som aktiv.

Sjuk sedan tre veckor

Nu berättar Elofsson på Instagram att han varit sjuk sedan tre veckor tillbaka.

Per Elofsson berättar att allt ”tuffade på” som vanligt när allt förändrades drastiskt. Han beskriver hur han drabbats av vindögdhet och hur han fått problem med balansen.

”Förstod att något var allvarligt fel och har sedan dess knappt kunnat gå på toa själv, än mindre skicka iväg meddelanden”, skriver Per Elofsson i inlägget.

Per Elofssons inlägg har väckt många reaktioner i kommentarsfälten. De flesta är innerliga ”krya på dig”-hälsningar och människor som vill stötta Per Elofsson och hans familj i deras svåra situation. Per Elofsson lever i Umeå med sin flickvän. Paret fick tidigare i höst barn tillsammans.

Annons

Bland inläggen finns även tips på vart han kan vända sig för att få hjälp.

Även från Norge, Sveriges stora antagonist i skidspåren, kommer det varma hälsningar om att det här är en fajt som Per Elofsson kommer att vinna i gammal god stil.

Stöttas av skidprofilerna

I kommentarsfältet berättar Per Elofsson också helt kortfattat att det är stroke som han har drabbats av.

Även flera svenska vintersportprofiler har hört av sig för att stötta, skriver Expressen.

”Krya på dig, Per!”, skriver skidskytten Magdalena Forsberg.

”Kom igen nu, Per. Det här ska du ta dig igenom. Du är ju en fighter, så kavla upp ärmarna och sätt upp mål, men låt det ta den tid det tar”, skriver Anders Södergren.

Det här är stroke

Stroke är ett samlingsnamn för hjärnskador som orsakas av en blodpropp eller en blödning i hjärnan. Det kan även kallas slaganfall. En stroke leder till syrebrist i hjärnan som gör att man plötsligt förlorar olika funktioner som tal, rörelser, känsel och syn. Stroke drabbar, i huvudsak, människor som är över 65 men det kan också gå ner i åldrarna, enligt Vårdguiden.

Läs också: Så kan kroppen varna dig – innan en stroke

Tecken på stroke.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons