Artikeln innehåller reklamlänkar

Kalla fötter? Här är 7 tips för att bli varm igen!

Kalla fötter blir varma snabbt med stickade strumpor.

Kalla fötter är speciellt obehagligt vid läggdags, då är det skönt att ta på ett par varma strumpor.

Foto: TT/Shutterstock

Kalla fötter och händer beror ofta på dålig blodcirkulation – men som tur är finns det många knep att ta till för att snabbt få fart på systemet och bli varm igen!

Det är aldrig skönt att frysa, och att vara kall om fötterna handlar nästan uteslutande om att blodcirkulationen inte är på topp. Det finns flera anledningar till varför det är så men stillasittande och rökning är två av de vanligaste orsakerna. Oavsett varför du fryser så finns det många sätt att få upp värmen igen, både med hjälp av produkter du kan köpa, men även genom saker du kan fixa hemma.

Fötterna och händerna drabbas värst

Kroppen är smart. Den spar in på vissa funktioner – som uppvärmning – när det blir kallare omkring den. Men hur välfungerande den funktionen än är så vill ingen gå runt med iskalla fötter eller händer. För det är just fötterna och händerna som drabbas mest, eftersom blodkärlen där är så små och tunna. Här är 7 tips som hjälper dig att snabbt återfå både cirkulation och värme.

Rör på dig

Ta en liten dans i vardagsrummet, gör några hoppsasteg på väg ut i köket eller dra ut en rejäl promenad. Ju fler muskelgrupper som används, desto mer rör sig blodet i hela kroppen, inklusive i fötter och händer.

Skippa nikotinet

Det finns många hälsofördelar med att sluta röka, varav ökad blodcirkulation är en av dem. Fimpa och bli varmare helt enkelt. Men även snus och andra produkter som innehåller nikotin ger både ett förhöjt blodtryck och minskar blodcirkulationen, två saker som inte är särskilt bra för kroppen varken på kort eller lång sikt.

Expertens bästa tips för att sluta röka

Ta ett fotbad

Genom att stoppa ner fötterna i riktigt varmt vatten kommer blodgenomströmningen öka och både fötter och underben kommer snabbt bli varma. Avsluta med en skön fotkräm och lite massage som håller cirkulationen på topp.

3 smarta knep som gör underverk i fotbadet
0:57

Efter reklamen: 3 smarta knep som gör underverk i fotbadet

(0:57)

Slå på ljud

Använd fotkräm

Även här är det cirkualtionen som främjas, då det finns specialkrämer som gör att fötterna blir både varma och får igång cirkulationen.

Ta på dig strumpor

Kan låta som ett lite väl enkelt trick för någon med frusna tår, men det finns faktiskt strumpor som inte bara är framtagna för att hålla värmen ordentligt, utan även ökar blodcirkulationen i fötterna och underbenen.

Tips! Varför inte testa att sticka dina egna sockor? Här hittar du mängder av gratis mönster för att sticka olika typer av sockor (länk till Skapamer.se).

Använd tofflor inomhus

Har du kalla golv så blir det svårare för fötterna att hålla värmen, med med en mjuk och skön toffla på foten så blir foten varmare både när du sitter och går omkring hemma. Det finns även tofflor som värms i mikrovågsugnen, för den som är riktigt frusen.

Kolla ditt järnvärde

Ett underskott av järn påverkar de röda blodkropparnas förmåga att transportera syre i kroppen, och det påverkar både din energi och många fler av kroppens viktiga funktioner, bland annat förmågan att hålla värmen ordentligt.

Källor: 1177 Vårdguiden, fotakuten.se, slutarokalinjen.se