Slipp stress och må bättre med 5 AM-metoden

Minimera stressen och få en vardag som innehåller både de saker som du behöver göra och det du gärna vill göra. Med 5 AM Academy får du mer utrymme att göra det du vill hinna med i din vardag, utan att stressa.
5 AM - livsstil

Dorotea Pettersson är tidscoach och grundare av 5 AM Academy i Sverige. Foto: Anna Sigvardsson.

”5 AM är ingen tidpunkt. Det är en livsstil” – så heter en bok som presenterade på Bokmässan i Göteborg nu i höst.

Författaren Dorotea Pettersson är tidscoach och använder en metodik där den tidiga morgontimmen är central: Börja din dag med en rutin, eller kanske snarare en ritual, som ger dig bästa möjliga start på det som, med ett slitet uttryck, är början på resten av ditt liv. En timme då bara du är vaken, en timme då du kan samla dig, planera dagen, komma igång fysiskt och psykiskt utan att bli störd av andra.

Nu har Dorotea startat ”5 AM Academy” i Sverige.

Vi bad Dorotea Pettersson berätta lite mer om hur det fungerar:

Går 5 AM ut på att stiga upp kl 5 för att få ut så mycket som möjligt av dagen?

– Det går inte ut på att gå upp klockan 5. Det går ut på att skapa sig en morgonritual där du går upp en timme före dina vanliga morgonrutiner. Det du gör under denna timme är att starta dagen på ett lugnt sätt och komma i fokus som du tar med dig in i resten av dagen. Genom att inte starta dagen stressad och för att du har en plan kommer du kunna vara mer effektiv i ditt arbete. Inte effektiv på så sätt att du stressar och får många fler saker gjorda på kort tid.

Metoden går ut på att dagen startar utan stress och att denna känsla får följa med sedan.

Har du några exempel?

1. Börja dagen med någon mindre fysisk aktivitet. Gå en promenad eller gör något enklare inomhus. Detta gör att kroppen kommer igång och att dopaminet, lyckohormonet, i hjärnan börjar produceras.

2. Planera din dag. Vad ska göras under dagen: arbetsuppgifter, träning, hämtning/lämning av barnen, middag, handling och så vidare.

3. Läs en bok eller lyssna på en föreläsning inom ett ämne som du tycker om. Det ska vara något som ger dig något som kan ta dig närmare dina personliga mål.

Du kan lägga till annat som känns viktigt för dig. Meditation, lyssna på musik…

Finns metoden någon annanstans sedan tidigare?

– Det finns något som heter The 5 AM Club i USA men detta är inte samma sak. Det finns beröringspunkter men jag pratar främst om tid, upplevelse och faktiskt tid, strukturering, planering och inte om effektivisering även om det är ett resultat av livsstilen. 5 AM-konceptet börjar bli stort i USA och erfarenheterna både där och i den 5 AM Academy, som jag har startat i Sverige, är entydiga: Det inte bara fungerar. Det gör stor skillnad.

– Och jag vill säga att detta inte handlar om att sova mindre. Det handlar om att slippa må dåligt.