Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Slutbantat – Erik Hemmingssons bok om en sund livsstil

21 maj, 2019 
Redaktionen
Sluta banta med ny bok
Visst låter det skönt? Att slippa hoppa på ännu en mirakelkur och vaka över varenda kalori vi stoppar i oss. Och det är fullt möjligt – om vi bara börjar lyssna inåt och skaffar oss vanor för hälsans och välmåendets skull.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att vara överviktig innebär inte bara en evinnerlig kamp mot vågen, det innebär också en ständig fight mot folks fördomar. Lyckas man inte gå ner är man för lat, kan man inte hålla vikten saknar man karaktär. Och alla kilona – de har man ju tuggat sig till! Eller…?

– Nej, det är just den typen av förutfattade meningar jag vill komma bort ifrån med min bok, säger Erik Hemmingsson, en av Sveriges främsta överviktsforskare och författare till boksuccén Slutbantat.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Han menar att det finns en mängd olika skäl till varför vi blir överviktiga och många av dem styr vi inte över själva. Ett av dem är ärftlighet. Vi har alla olika förutsättningar att lagra på oss extra vikt, och föds vi tunga är det sannolikt att vi blir stora som vuxna.

Erik Hemmingsson bok om viktnedgång

– Forskning har också visat att våra första levnadsår spelar en viktig roll för om vi kommer att utveckla en benägenhet för övervikt eller inte. Barn som växer upp i en otrygg miljö eller är med om någon form av trauma, får ett stresspåslag som signalerar till kroppen att lagra fett. Ofta blir maten ett sätt att söka tröst och tillfällig lindring – ett slags självmedicinering som vi inte sällan bär med oss upp i vuxen ålder. Och tyvärr är det gärna den lättillgängliga skräpmaten vi tar till, mat med mycket socker och fett som stimulerar hungern ytterligare.

Porträttbild av Erik Hemmingsson
Erik Hemmingsson, en av Sveriges främsta överviktsforskare och författare till boksuccén Slutbantat.

Övervikt symtom på något annat

Åren under barndomen är även viktiga ur ett annat perspektiv. Då bestäms nämligen det antal fettceller som vi kommer att ha resten av livet.

Annons

– Överviktiga har ungefär dubbelt så många fettceller som normalviktiga och dessa kan inte bantas bort, bara tillfälligt minska i storlek när man till exempel går på en diet.

Det är också bland annat därför det är så svårt att hålla sin nya vikt när man gått ner; kroppen kommer att sträva efter att fylla på fettdepåerna igen.

– Ändå är vi fast i kaloritänket när det gäller viktminskning, även inom sjukvården. Det vi istället bör göra är att jobba med oss själva och fråga oss varför vi äter som vi gör. Övervikt är nämligen oftast ett symtom på något, till exempel att vi stressar för mycket, sover för dåligt och äter mat som inte är bra för oss.

Många är med rätta väldigt trötta på att bli bedömda för sitt utseende, och den tillhörande kroppshetsen

Och dessa känslomässiga och psykologiska aspekter måste man gå till botten med om man vill hitta ett hälsosamt förhållningssätt till sin vikt. Det handlar om att börja lyssna på sig själv och sin egen kropp, inte på någon viktguru, säger Erik Hemmingsson.

Men trots att utvecklingen varit ”trög som en Finlandsfärja”, ser Erik hoppfullt på framtiden.

Annons

– Det börjar hända grejer. Folk börjar bli trötta på det här med dieter och ser sig istället om efter en mer holistisk lösning, där alla aspekter av hälsan och välmåendet är viktiga. Många är med rätta väldigt trötta på att bli bedömda för sitt utseende, och den tillhörande kroppshetsen.

Svårt att banta – varför funkar inte dieter?

Erik Hemmingsson, överviktsforskare, om skäl till att dieter inte funkar

  • Kroppen gillar inte att svälta. Den kommer att streta emot, sänka förbränningen och göra allt för att spara.
  • Antalet fettceller i kroppen är konstant sedan 20-årsåldern. Vid en diet tömmer du dem tillfälligt, men kroppen kommer att sträva efter att fylla på dem igen.
  • När vi bantar ökar hungerhormonet ghrelin och mättnadshormonet leptin minskar. Att leva med en sådan obalans i kroppen är inte hållbart i längden. Stress och dålig sömn ökar också nivåerna av hungerhormonet, vilket gör det ännu svårare att hålla vikten under sådana förhållanden.
  • För många är det svårt att äta ”lagom”. De får inte ett normalt mättnadspåslag på grund av leptinresistens – dvs att hjärnan inte registrerar när den fått i sig tillräckligt med mat.
  • Gamla vanor sitter djupt. Det ÄR svårt att lära om.
Omslag till boken Slutbantat
Börjar du också bli trött på dieter och kroppshets? Slutbantat (Bonnier Fakta) av Erik Hemmingsson, ca 179 kr.

Sluta banta – och bli kompis med din kropp

Satsa på det här i stället – då kommer ofta kommer viktnedgången som en bonus.

Bli kompis med din kropp

Se den inte som en fiende, utan ge den det den vill ha för att må bra: motion, bra mat, vila och återhämtning. Tysta din inre kritiker och börja tänka positiva tankar om dig själv.

Annons

Fundera över din övervikt

Varför har du utvecklat de vanor du har, vad gäller kost och motion? Fundera också på hur du funkar i stressade och känslomässigt jobbiga situationer – tar du lätt till mat då?

Ta hjälp om du behöver

Ofta kan en samtalsterapeut eller psykolog hjälpa dig att släppa taget om det gamla och se framåt.

Satsa på matvanor som du kan hålla i längden

Krångla inte till det, utan ät så naturlig mat som möjligt. Välj riktiga råvaror och skippa hel- och halvfabrikat. Ät regelbundet, så att blodsockret håller sig på en jämn nivå.

Öva dig i mental styrka

Bryt inte ihop och skuldbelägg dig vid bakslag, tänk istället att du gör så gott du kan. Det är inte siffran på vågen som betyder något, det är hur du mår i själen som är viktigast.

Går det lätt är det rätt!

Du ska inte behöva kämpa som en galning för att lyckas – blod, svett och tårar är inget motto som håller i längden.

Motionera mera

Livskvaliteten ökar, du blir friskare och lever (förhoppningsvis!) längre. Dessutom är motion en utmärkt distraktion vid sötsug.

Annons

Minska stressen och energiboosta dig själv

Umgås med vänner, yoga, var ute i naturen, gå på en konsert. Lär dig också att ta pauser, både hemma och på jobbet.

Sov gott

Sover du dåligt ökar suget efter snabba kolhydrater.

Hitta din trivselvikt, den du kan upprätthålla på lång sikt

Lever du hälsosamt kommer vikten snart lägga sig på en balanserad nivå. Kanske ett par kilo mer än ditt smalideal, men du kommer att leva ett lyckligare och mer harmoniskt liv!

Av Linda Unnhem

Foto: Stefan Tell, Shutterstock/TT

Annons