Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Sofia gick ner 30 kilo med foodprep

08 feb, 2018 
Agata Garpenlind
Foodprep hjälper dig hålla koll på vad du äter
Sofia kände att hon behövde gå ner i vikt och började planera sin matlagning väldigt noga. Nu lagar hon många portioner åt gången och sparar tid, pengar – och mår mycket bättre.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Frågor och svar om foodprep

Vad är foodprep?

– Foodprep är när man planerar och förbereder en större mängd mat för kommande dagar.

Varför foodpreppar du?

– I dag foodpreppar jag för att underlätta min vardag och behålla min vikt, men i början foodpreppade jag för att gå ner i vikt. Som en bonus spar jag tid och pengar. Med foodpreppad mat vet jag att jag får tillräckligt med energi så jag orkar med långa dagar med jobb och träning och behåller vikten men ändå får tid till att umgås med vänner och familj.

Sofia foodpreppar och lagar 20 portioner åt gången.
Sofia lagar 20 portioner åt gången. Foto: privat

Hur kom det sig att du började preppa?

– Jag började foodpreppa när jag ville gå ner i vikt. Jag hade gått upp väldigt mycket i vikt efter en olycka som krävde flertalet operationer och lång rehabilitering. Eftersom min rörlighet var begränsad behövde jag gå ner i vikt för att min kropp skulle orka med mitt vardagliga liv. Att planera mina måltider med hjälp av matlådor gjorde att det lättare att hålla sig ”på rätt spår” och inte falla i vardagens fällor.

Annons

Och varför satsade du så hårt?

– Jag har lite av den personligheten, det är allt eller inget! Det började i ganska liten skala men när jag upptäckte alla fördelar det gav mig så ville jag bara bli ännu bättre. Jag nådde mitt viktmål och kunde börja jobba som vanligt, träna och klara av vardagen utan påfrestningarna som övervikten hade på min kropp.

Du kallar dig Foodprep-queen. Vad innebär det?

– Många undrar hur jag hinner med att laga allt på den korta tiden jag faktiskt ägnar åt matlådorna, nästan som om jag skulle ha något hemligt trick eller att det är bara jag som kan göra det jag gör. Så är ju inte fallet, alla kan göra det. Jag är bra på det för att jag hållit på länge och hittat alla genvägar som passar mig! Med glimten i ögat har jag kallat mig foodprep-queen för att jag tycker foodprep är så himla roligt och jag tycker själv att jag är bra på det!

Annons

Du har blivit en inspiratör, bland annat på instagram under namnet @eatandtrainwithsofia

– Det är en superhäftig känsla att folk gillar det jag gör. Jag har så himla fina följare som är jätteduktiga på att tagga mig när de provat mina recept, ger betyg på smaker och på hur lätta de var att göra. Allra gladast blir jag när någon gjort sin egna lilla twist och har experimenterat med recepten!

Hur går foodprepping till, rent praktiskt?

– Planering är A och O! Jag planerar allt jag behöver handla efter vad som finns i min frys eller vad som är på extrapris i affären samma vecka. Jag skriver till och med min inköpsslista efter hur man går i affären så jag inte slösar någon tid! Sen måste man tänka efter lite vid matlagningen. Vad tar längst tid – det börjar man med! Vad kan gå i ugnen samtidigt? Vad kan jag ha på spisen samtidigt? Vad hinner jag göra medan saker tillagas? Allt handlar om att tidsoptimera matlagningen, annars kan man stå där i timmar!

Annons

Hur lång tid tar det?

– Det beror på receptens svårhetsgrad, men jag lägger ungefär 60–90 min i snitt på att laga två olika maträtter som delas i 20 matlådor. Jag gör ofta väldigt enkla maträtter.

Är det jobbigt?

– Jag tycker inte att det är jobbigt, tvärtom! Jag kan knappt tänka mig att varje kväll behöva ha den eviga diskussionen ”Vad blir det för mat?”.

Är det gott?

– Ibland har man misslyckats totalt med något men då lär man ju sig till nästa gång.

Blir det inte tråkigt?

– Så länge maten är god så tycker jag inte att det är tråkigt.

Vad har preppingen betytt för dig i ditt liv?

– Bara fördelar. Jag sparar massor av tid, jag har sänkt min matkostnad då jag inte längre gör massa småköp och dessutom har jag med planeringen lyckats hålla de 30 kilo som jag gått ner borta! Man förenklar livet och få mer tid till det som är viktigt – familj och vänner!

Namn: Sofia Lindström.
Ålder: 29 år.
Familj: Förlovad med Daniel, två franska bulldoggar, Cosmo och Klara.
Bor: Västerås.
Jobbar med: Säljare och inköpare dagtid och som fransstylist kvällstid.

Bästa tipsen för foodprep

  • Bestäm hur maten ska förvaras, kyl eller frys? Tänk på att all mat inte funkar att frysa in, som till exempel potatis.
  • Planera dina matlådor efter antalet måltider så du slipper matsvinn.
  • Håll det enkelt! Tiden man sparar med foodprep försvinner snabbt om man väljer allt för komplicerade maträtter. Vitsen med det hela är ju att spara tid!

Foto: Shutterstock/TT

Läs också: Maria gick ner 40 kilo med nya bönmetoden!

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons