Sommaraktiviteter som får oss att må bra

Kvinna simmar i havet
Ta chansen och öka ditt välmående i sommar genom att göra saker som får dig att må riktigt bra. Här är tio tips!

Passa på att ta hand om dig själv lite extra i sommar. Här listar vi några aktiviteter som gör gott både för kropp och själ.

Havsbada

Svalkande bad minskar smärta, lindrar stress samt förbättrar immunförsvaret, blodcirkulationen, minnet och självkänslan. Det gör dig dessutom gladare på grund av alla de lyckohormoner som utsöndras vid växlingarna mellan värme och kyla.

Meditera

Forskning har visat på flera fördelar med meditation, bland annat kan det bidra till en ökad känslomässig balans med bättre förmåga att hantera stress. Det kan också leda till lägre blodtryck och ökad mental prestationsförmåga.

Skogsbada

Naturen gör underverk för vårt välmående. Ny svensk forskning visar att naturen till och med slår läkemedel när det gäller att bota stressjukdomar och utmattningssyndrom. Promenera, läs en bok, grilla, gör en cykelutflykt, packa fikakorgen, bada – det finns massor av härliga saker att göra om du tar dig ut i naturen.

Ha en vit månad

En månad utan alkohol gör dig både piggare och minskar ångest. Det är dessutom bra för dina kost- och träningsvanor, sömnen, levern, blodtrycket, ekonomin och dina sociala relationer.

Gör yoga

Vissa former av yoga är definitivt träning medan andra typer av yoga mest är balsam för själen. Många föredrar en kombination, en yogaform där man blir starkare och smidigare och får bättre kroppsuppfattning utan att det känns allt för jobbigt.

Yoga bidrar också ofta till en mer förlåtande inställning till den egna kroppen och boostar både självkänslan och hjärnverksamheten. Dessutom är det ett bra botemedel mot stress, depression och ryggont.

Dansa

Att dansa frigör dopamin och serotonin, hormoner som minskar stress och ökar lyckokänslor. Det är dessutom bra för både hjärnan, koordinationen och konditionen – så dansa som om ingen ser dig i sommar!

Ta långpromenader

Raska promenader ger dig många hälsofördelar. De ökar både uthålligheten och blodcirkulationen samtidigt som de hjälper dig att hantera stress och hålla formen. 150 minuters fysisk aktivitet i veckan minskar dessutom risken för vissa cancerformer enligt WHO.

Sov gott

Längre perioder av för lite sömn kan orsaka magproblem, inlärningssvårigheter, dåligt fokus, humörsvängningar, viktuppgång, minskad sexlust och en hel rad andra hälsobesvär. Prioritera din sömn så ger du kroppen en chans till återhämtning i sommar.

Ha en digital detox

Bli mer närvarande i ditt eget liv och slipp jämförelsehets och prestationsångest. Rensa i dina sociala flöden och sätt upp egna digitala gränser för när och hur mycket du ska surfa. På köpet får du mer tid till annat, som att vårda relationerna med dina närmaste och utveckla dina hobbies.

Drick sunda smoothies

En härlig smoothie är ett fantastiskt sätt att få i sig den dagliga dosen frukt och grönt. Mixa en lagom portion grönkål eller spenat med yoghurt, frukt och bär – och kanske någon krydda som ingefära eller kanel.

Av Nina Nyström

Foto: Shutterstock/TT