Därför sover Hannah med tejp över munnen – "utsövd på helt nytt sätt"

Till vänster kvinna som vaknar upp utvilad i en säng. Till höger Hannah Sjöström med tejp över munnen

Foto: TT

Att sova med munnen övertejpad sägs av vissa leda till ett antal hälsofördelar. MåBra har pratat med två personer som jobbar med hälsa och har hållit på med metoden länge. Så här menar de på att de funkar.

Hälsoskribenten Hannah Sjöström driver bloggen och webbhandeln Naturligt snygg, vilken fokuserar på ekologisk och naturlig skönhet och hälsa. I ett uppmärksammat blogginlägg berättar hon för sina följare att hon börjat tejpa för munnen när hon sover.

Vi på MåBra blev nyfikna och kontaktade henne, samt andningsinstruktören Anders Olsson som hon först hört om metoden i från, för att få reda på mer om vad hälsotrenden egentligen innebär, och hur det funkar.

Se också: Så får du en bättre sömn

Så lyckas du få en bättre sömn
1:16

Efter reklamen: Så lyckas du få en bättre sömn

(1:16)

Slå på ljud

Tejp över munnen aktiverar näsandning

Det finns flera på området kunniga personer som rekommenderar att sova med tejp för munnen, och en av dem är andningsinstruktören och grundaren bakom företaget Medveten andning, Anders Olsson.

Anders Olsson ler och tittar in i kameran

Andningscoachen Anders Olsson. Foto: Privat.

Han själv läste om metoden i en bok som kom ut redan 1991, då en läkare och docent vid Karolinska Institutet vid namn Tore Strandell publicerade ”Sluta snarka och börja leva!.

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Munandning hindrar kroppen från att slappna av

– Munandning är en aktiverande andning, och när vi sover så ska vi ju inte vara i aktiveringsläge. Då ska vi vara avslappande och kroppen ska vara satt i ett vilotillstånd där den kan återhämta sig. Att andas med munnen gör att vi förhindrar kroppen från att göra precis det, förklarar Anders Olsson.

Med en liten hudvänlig tejpbit över munnen kan man alltså enkelt få kroppen att hålla sig till näsandning, vilket påstås ge ett antal hälsoeffekter. Exempelvis att man sover djupare och lugnare samt vaknar piggare.

Så somnar du snabbare – 7 tips värda att testa

Märkte positiva effekter redan efter några nätter

Hannah Sjöström har tejpat för munnen varje natt nu i ett par månader, och förklarar att hon nu inte kan tänka sig vara utan.

– Jag riktigt längtar efter att få lägga mig på kvällen och tejpa munnen! Det gör så otroligt mycket för min sömn. Jag vaknar inte längre på nätterna, behöver inte gå upp och kissa och vaknar mycket mer utsövd och lugn. Det är som att man vaknar med mycket bättre energi. Jag är verkligen nere i djupsömn på ett helt annat sätt än tidigare, säger hon och fortsätter:

Hannah Sjöström med tejpad mun

Hannah Sjöström har tejpat munnen med vanlig kirurgtejp. Foto: [email protected]

– Jag märkte av den positiva effekten redan efter ett par nätter, det blev en sådan otrolig förbättring. Jag liksom "känner" i kroppen att den är utsövd på ett helt annat sätt. Ögonvitorna är vitare, huden känns mer återfuktad – det är som att kroppen verkligen har fått ro under natten att regenera sig.

Finns det några risker med att sova med munnen tejpad?

För många kan säkert tanken att inte få andas genom munnen kännas obehaglig, och där är Anders Olsson tydlig med att man så klart aldrig ska pressa sig själv. Även Hannah förklarar på sin blogg att det tar lite tid att vänja sig.

– Jo, men den första natten var det lite läskigt. Jag vaknade mitt i natten och tog av tejpen, jag fick lite panik-känslor. Men jag testade igen och sen försvann alla obehagskänslor.

Både Anders och Hannah menar på att om man är orolig så kan det vara lönt att tejpa för munnen vid andra tillfällen än vid sovdags till att börja med. Exempelvis en stund innan man går och lägger sig på kvällen, så att kroppen hinner vänja sig.

– Men man behöver aldrig vara orolig för att kvävas. Vi människor har en stark reflex av att dra bort tejpen i sömnen om vi skulle uppleva att vi inte får luft, säger Anders.

Här kan du vill läsa mer om metoden och produkten ”Sleep Tape”.