Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Stefano Catenacci fick en stroke: Var en hårsmån från döden

04 maj, 2018 
Maria Rundgren
Stefano Catanacci efter sin stroke
Stefano Catenacci minns den överväldigande smärtan i huvudet innan han svimmade inne på Operakällarens toalett. Han hade fått en stroke och fördes i ilfart till sjukhuset. Ett medfött åderbråck hade brustit, chansen att överleva var bara 50 procent …
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Han har lidit av spänningshuvudvärk hela livet, men när Stefano Catenacci på påskafton förra året plötsligt fick ont i huvudet var det en helt annan sorts smärta, kraftigare och med ett ihållande illamående.

– Det var en konstig huvudvärk. Jag låg däckad i soffan i fyra timmar och kunde inte ens titta upp. Dagen därpå kände jag mig fortfarande lite snurrig, men spelade golf som planerat, säger Stefano, som befann sig i spanska Marbella med sin familj.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Tisdagen den 19 april var han tillbaka på jobbet och började dagen med att sätta en ny meny på Nobis Hotel. Han mådde bra, men i efterhand har hans bror – som också var på plats – berättat att Stefano kramade om honom på ett sätt han inte brukade och att han verkade stirrig.

Svimmade med huvudet i handfatet

Efter Nobis Hotel for Stefano till Operakällaren för mer jobb. Väl där kom det som en smäll. En huvudvärk som överväldigade honom.

Annons

– Jag behövde gå på toa och där inne svimmade jag med huvudet mot handfatet. När jag vaknade kunde jag inte lyfta vänster arm och kände en brännande smärta över bröstkorgen. Då fick jag rejäl dödsångest, tänkte att det är något med hjärtat – nu dör jag, säger Stefano, som snart märkte att det inte bara var vänster arm som inte fungerade utan hela vänstra sidan.

Han lyckades fiska upp sin mobiltelefon som han tack och lov hade med sig och ringde sin souschef i köket och bad henne ringa efter en ambulans.

– Jag kröp ut ur toan och fick liksom dra vänster ben med höger hand för att få med det. Jag hade en fruktansvärd huvudvärk och minns att jag fick coca-cola att dricka ungefär när ambulansen kom. Efter det slocknade jag. Nästa minnesbild är när vi kom till intensiven då jag skrek ”Jag har fått en hjärnblödning!” till Ludvig Jureskog som följt med i ambulansen.

Annons

Sedan kollapsade han.

Först fem dagar senare väcktes Stefano ur den medicinska koma han försatts i efter den åtta timmar långa operationen. Han hade drabbats av ett brustet åderbråck i bakhuvudet, vilket orsakade en stroke. Troligen hade det börjat blöda redan när han var i Spanien.

Se också: Christina hjärnskadades under plastikoperationen - så lever hon i dag

Christina hjärnskadades under plastikoperationen - så lever hon i dagBrand logo
Christina hjärnskadades under plastikoperationen - så lever hon i dag

50 procent överlever

Operationen hade inte skett samma dag som han kom till akuten. Först var man tvungen att dränera hjärnan på en halvliter blod, för att minska trycket. Därefter kunde man göra ingreppet. Läkarna fann två medfödda aneurysmer, varav det ena – med mest sköra väggar – brustit. Det slöts och det andra stabiliserades med hjälp av små klamrar.

Det var på håret att han överlevde. Av dem som drabbas av ett brustet bråck i hjärnan överlever hälften. Och av dessa 50 procent blir bara hälften återställda. Den här informationen fick Stefanos barn, exfru och bror när de chockade anlände till sjukhuset. I fem dagar vakade de vid hans bädd utan att veta om han skulle klara sig.

Kronprinsessan Victoria och Daniels bröllopsmiddag.
Stefano fixade maten till kronprinsessan Victorias bröllop 2010 och sedan 2012 är han kunglig hovtraktör. Foto: iBL

Stefano blickar ut mot Stockholms ström och slottet, den klassiska utsikten från Opera källaren. Knappt ett år har gått sedan stroken och det gör fortfarande ont att prata om hur svårt det var för de fyra barnen att ta emot det tunga beskedet att deras pappa kanske inte skulle överleva.

Annons

Äldste sonen Maximilian axlade ett stort ansvar genom att ta på sig en fadersroll gentemot sina småsyskon, samtidigt som han försökte dölja sin oro.

– Även min 13-årige son Angelo blev helt förtvivlad. Han har mått väldigt dåligt av det som hände och oroar sig mycket för mig och min hälsa. Han är rädd att det ska hända igen och att jag ska dö. Det känns i hjärtat. Han ska inte behöva känna ett sådant ansvar. Men han får nu professionell hjälp att komma förbi traumat, säger Stefano, som först efter två veckor på sjukhus själv förstod vidden av vad som hade hänt.

– Jag har fortfarande svårt att greppa att jag var så nära döden …

Blir lätt hjärntrött

Efter en rekordkort rehabilitering var han i juni tillbaka på jobbet. Han kände sig i fin form och började med golfen igen. Han trodde att faran var över för hans del. Men framåt höstkanten, när han träffade sin läkare för en kontroll och berättade att han körde på för fullt, fick han veta att det finns 10–20 procents risk för att han får en ny stroke. Om han inte lyssnar på sin kropp och tar det lugnt.

Annons

– Jag får inte utsätta mig för negativ stress och bör heller inte anstränga mig för hårt fysiskt. Ökat tryck i kroppen vid ansträngning är jättefarligt. Jag måste hålla koll på mitt blodtryck och ta hand om mig. Men det är inga problem, jag dricker inte alkohol, röker inte och håller mig i trim. Däremot måste jag oftare säga nej till saker än tidigare. Det får inte bli för mycket, säger han.

Han blev nyligen erbjuden att medverka i en stor Netflix-produktion, en kocktävling. Han blev intresserad, men när han insåg att han eventuellt skulle vara tvungen att vistas i Los Angeles i åtta veckor och medverka i en stressig tävling valde han att tacka nej.

Stefano Catenaccis ärr efter operationen.
Av det långa operationssåret finns i dag bara ett tunt ärr kvar. Foto: Privat

– Jag blir lätt hjärntrött numera och har lärt mig att sålla bort saker. Stimmiga miljöer och höga ljud gör mig utmattad och jag behöver vila mer än innan. Jag måste prioritera hårdare och lägga kraft på sådant som ger energi, inte tar energi, säger Stefano, som också har lärt sig att vara uppmärksam på tecken som kan betyda en ny hjärnblödning.

Annons

– Häromveckan smällde det till med ett enormt tryck i huvudet och jag blev helt snurrig. Jag åkte direkt in till akuten och blev kvar över natten. Man gjorde en magnetröntgen för att utesluta nya blödningar och tidigt nästa morgon fick jag klä på mig och åka hem. Allt såg bra ut! Troligen berodde attacken på stress, det var i alla fall inget allvarligt.

Har blivit farfar

Stefano känner en stor tacksamhet över att han överlevde sin stroke utan några men. Men visst har livet förändrats på många sätt. Han har blivit påtagligt medveten om livets skörhet och att familj och relationer är viktigare än jobb, mejl, möten – även om han fortfarande brinner för gastronomi och har mycket kvar att ge i sitt yrke.

2017 går i hans värld till historien som ett riktigt bottenår. De första månaderna var han konvalescent efter en stor knäoperation och så hann han knappt tillbaka till jobbet förrän han fick en stroke. Han ler.

Annons

– Men en riktigt bra sak hände. I november blev jag farfar för första gången. Det känns overkligt och helt fantastiskt. Nu ser jag fram emot resten av 2018. Det kan ju bara bli bättre!

Stefano Catenacci
Stefano har insett livets skörhet och vill nu fokusera sin kraft på det som ger energi – inte det som tar energi. Foto: Jennifer Glans

Det här är Stefano Catenacci

Namn: Stefano Catenacci.
Ålder: 52.
Familj: Barnen Maximilian, 24, Angelo, 14, Vendela, 9, och Lily, 8, samt flickvän. Barnbarnet Valeria.
Bor: I Stockholm.
Gör: Kock, kökschef på Operakällaren, delägare i Nobiskoncernen. 2012 blev han utsedd till hovtraktör, vilket innebär att han är ansvarig för maten till representationsmiddagar, galabanketter och andra större middagar där kungen står värd.

Läs också: Kerstin fick en stroke: Jag drunknade nästan i badkaret

Annons