Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Så kan 4 500 steg om dagen förändra ditt liv

26 maj, 2021 
https://image.allas.se/image-6747187?imageId=6747187&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=87.5&x=0&y=0
Sandra Hiort
Så många steg behöver du gå för att förlänga livet
Tycker du att det är svårt att få ihop 10 000 steg om dagen? Då kanske du ska tänka om. Vill man leva längre så kan det ibland faktiskt vara bättre att sikta lägre.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hur många steg man ska gå varje dag är en fråga som ofta dyker upp – med väldigt många olika svar till.

10 000 steg om dagen är någon slags sanning som kom till en gång i tiden, kanske för att det lät jämnt och bra har man spekulerat i, när det gäller för att gå för bättre hälsa.

Därför är det bra att promenera varje dagBrand logo
Därför är det bra att promenera varje dag

Det är också en siffra som många aktivitetsklockor och armband är förinställda på, som ett slags dagligt mål att sikta på.

Hur många steg ska man egentligen gå på en dag?

Men finns det egentligen någon magisk gräns för hur många steg vi bör ta varje dag? Kanske, men troligtvis varierar det ganska rejält från person till person.

Annons

Hur man mår och hur hälsosam man är hänger förstås ihop med mer än bara hur många gånger vi sätter ena foten framför den andra varje dag.

Hur vi äter, hur vi tränar, hur vi rör oss spritt över dagen är till exempel också intressant, eller hur vi sover och om vi stressar.

4500 steg om dagen kan förlänga livet

4 500 steg om dagen kan göra att du lever längre

Men om vi går tillbaka till stegen. … Vad är egentligen lagom att gå på en dag? Om man inte vill gå för lite men inte heller vill överdriva – eller sätta ribban för högt och riskera att tappa motivationen?

Annons

Enligt studier så är 4 500 steg om dagen en gräns för hur många steg om dagen som kan göra att vi lever längre.

Tillhör man dem som tycker att 10 000 steg är svårt att få till – och därför struntar i att röra sig alls så kan det här kanske vara ett nytt mått att ta sikte på.

För att vi behöver röra oss är forskarna väldigt överens om. Även om det kommer olika direktiv om hur mycket.

Studier visar att det kan vara bättre att gå fort

I en studie från Harvard Medical School, som pågått i flera år, kunde man se att det var ungefär lika effektivt att gå längre och lugnt som att gå mindre än tio minuter i snabbt tempo, när man pratar om livslängd.

En annan studie på kvinnohälsa visade att om man gick 4 400 steg om dagen så ökade chansen att leva längre ordentligt jämfört med om man gick 2 700 steg om dagen.

Runt 4 500 kan alltså vara en siffra som är värd att sikta på, om man tycker att 10 000 känns lite för tufft att få ihop varje dag. Och då kan man gärna gå lite snabbt någon gång under dagen också.

Källa: Psychology Today Foto: TT

Annons