Artikeln innehåller reklamlänkar

Stressad och trött? Här är 15 tips som gör dig friskare!

Mat för dig som är trött
Magen krånglar, lederna värker, du är hängig och har svårt att sova. Känner du igen dig? Kostrådgivaren Anna Hallén listar maten som hjälper dig att må bättre!

1. Ät mer fet fisk

I makrill, lax, sardiner, sill och strömming finns rikt med omega-3 som behövs för hjärta, kärl, immunförsvar och för att förhindra inflammationer och värk i kroppen. Ät fet fisk 4–5 gånger per vecka eller köp ett tillskott som innehåller EPA eller DHA.

2. Skippa skräpmaten

Kroppen mår bättre av omega-6 från nötter, avokado och oliver än från bacon, färdigmat, halvfabrikat och mat som blivit friterad i annat än kokosolja. Var extra försiktig med att äta för mycket omega-6 om du har problem med hjärta och kärl, värk eller inflammationer i kroppen.

3. Välj oliv- eller rapsolja

Undvik mat-, majs-, solros- och sojaoljor eftersom de innehåller ett överskott av omega-6. Kallpressad oliv- eller rapsolja är bättre alternativ. Värm aldrig olja.

4. Skär ner på kolhydraterna

En mer stabil blodsockerkurva kan hjälpa mot dålig sömn, orkeslöshet eller problem med magen. Prova att utesluta bröd, pasta, potatis, socker och frukt. Det tar någon vecka för kroppen att komma i balans. Var beredd på huvudvärk, yrsel och koncentrationssvårigheter!

5. Balansera grönsaker och rotfrukter

Vi människor är olika känsliga för kolhydrater. Det gäller att hitta sin egen balans. Om du snabbt blir sugen efter en måltid eller har problem med övervikt eller diabetes typ 2 kanske du ska välja bort rotfrukter, bär och frukt. Väj hellre grönsaker som växer ovan jord, som blomkål, vitkål, broccoli, squash, rucola, mangold och paprika. Prova också att minska på mejeriprodukter och nötter.

6. Gör bikarbonattestet

Drick ett litet glas vatten med en tesked bikarbonat innan du äter på morgonen. Om drycken framkallar en rap har du normal mängd saltsyra i magen! För liten mängd saltsyra gör att bakterier stannar kvar i magen och att proteiner inte bryts ner ordentligt. Under tiden som du fokuserar på att sluta stressa och oroa dig kan du prova kosttillskott med klorid eller preparat som i vardagligt tal kallas saltsyretabletter.

Se också: 8 sjukdomar som gör dig trött

8 sjukdomar som gör dig trött
0:59

Efter reklamen: 8 sjukdomar som gör dig trött

(0:59)

Slå på ljud

7. Prova kokosfett

Kokosfett har antibakteriella egenskaper. Det kan stärka immunförsvaret och skydda mot svampinfektioner och i viss mån virus. Prova att äta 1 msk kokosfett varje dag om du har problem med förstoppning eller värk.

8. Välj rätt fibrer

Vi människor är inte designade för att klara av fullkornsprodukter. Många får besvär av just hårda fibrer. Byt till vattenlösliga, mjuka fibrer som grönsaker, hela linfrön, psylliumfrön och fiberhusk. De finns i affärens hälsokosthylla eller bland glutenfria produkter.

9. Skippa gluten

Det finns många hälsovinster att göra genom att slopa råg, vete, korn och havre som inte är så kallad ren havre (finns i den glutenfria hyllan). Att slopa hårda fibrer, mjöl och gluten är mitt första råd till alla med magproblem.

10. Stek i smör eller kokosfett

Byt ut ditt margarin mot smör, Bregott eller kokosfett för att få bättre balans mellan omega-6 och omega-3.

11. Heja gurkmeja

Gurkmeja är en makalös liten krydda. Den är antiinflammatorisk, antioxidant och antibakteriell. Ät gärna 1 msk gurkmeja varje dag. Extra bra om du har värk eller ont i magen på grund av inflammation.

12. Nyttig nötmix

Nötter är proppfulla med nyttiga mineraler. Blanda nötterna, eftersom de har olika fördelar. En viktig mineral är magnesium som skapar stabilt blodsocker, hjälper tarmen att ta upp näring och bygger ångestdämpande serotonin. Och detta är bara några exempel!

13. Blanda ditt eget salt

Jod behövs för sköldkörteln, men genom att blanda ditt eget salt kan du få i dig ännu fler mineraler. Blanda lika delar havssalt med jod, Himalayasalt och örtsalt med kelp. Finns att köpa i vanliga butiker.

14. Ladda med antioxidanter

Kanel, chili, paprika, vitlök, kakao, svartpeppar, basilika, timjan, oregano, kål, lök, bryggkaffe, rött vin och mörk choklad innehåller antioxidanter. Dessa behövs för att motarbeta kroppens fria radikaler, molekyler som kan leda till infektioner och inflammationer. Extra noga att tänka på vid stress!

15. Slopa den processade maten

Att äta mat som vi är skapade för är en bra start mot bättre hälsa. Jag lyckades hålla min vikt när jag slopade processad mat och bestämde mig för att äta naturlig mat som höll mig mätt längre och inte triggade mitt sug. Att ha en stabil vikt och slippa att kämpa mot ohälsa skapar positiv energi och mer ork att göra roliga saker!

Anna Hallén

Kostrådgivaren Anna Hallén har listat maten som hjälper dig att må bättre.

Anna Hallén är kostrådgivare och författare med eget utbildningsföretag. Hon har skrivit boken ”Gnisselzonen”. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Av Maria Svemark

Foto: Jenny Grimsgård, Shutterstock

Känner du dig stressad? Lär dig hantera din stress med ny digital kurs!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder Hemmets nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt”

Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu endast 199 kronor – läs mer och börja direkt här!