Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Studie: Promenader skyddar mot svår covid-19 – så här lite behöver du gå

19 apr, 2021 
vivvi Alström
En kvinna går i lummig natur på en promenad som skyddar mot svår covid-19.
Den som motionerar dagligen minskar risken att bli svårt sjuk i covid-19, visar ny forskning. Och det behöver inte vara någon hård träning – det här räcker!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Personer som lever ett stillasittande liv med väldigt lite fysisk aktivitet blir svårare sjuka i covid-19, visar ny forskning. Man löper dessutom en ökad risk att dö i sjukdomen. Det positiva är att det räcker med relativt lite för att bättra på oddsen.

Anette Alsings vädjan "vi måste hålla ut" sorgen efter makenBrand logo
Anette Alsings vädjan "vi måste hålla ut" sorgen efter maken

Starkt samband mellan stillasittande och svår covid-19

I studien deltog nästan 50 000 personer som alla hade haft covid-19. De delades in i olika grupper utifrån hur mycket de rörde på sig. Drygt 14 procent angav att de rörde på sig mindre än tio minuter per vecka. De räknades som helt fysiskt inaktiva.

Forskarna var förvånade över det starka sambandet mellan just stillasittande och svår covid-19: I den inaktiva gruppen var risken att hamna på sjukhus och dö i covid-19 fördubblad, jämfört med de som motionerade i de rekommenderade 150 minuterna per vecka, alltså i genomsnitt 22 minuter per dag.

Annons

Som fysisk aktivitet räknades bland annat promenader, cykelturer och dans.

Forskarna såg också att stillasittande var en ensam och oberoende riskfaktor för svår, sjukhuskrävande covid-19. Det betyder att även den som är normalviktig och inte har underliggande sjukdomar klarar covid-19 sämre just för att de inte rör på sig tillräckligt.

De enda faktorerna som ökade risken för svår sjukdom mer än stillasittande var hög ålder och att man var organtransplanterad.

Så lite behöver du motionera för att bli skyddad

Men även de som inte kom upp i 150 minuters motion per vecka klarade sig något bättre än de mest inaktiva – dit räknades de som motionerade mer än 11, men mindre än 149 minuter, varje vecka. Med andra ord: Varje extra minut motion räknas och ger en bättre motståndskraft mot sjukdomen.

Känns 150 minuter i veckan oöverkomligt? Delan in det i kortare pass à 22 minuter per dag eller 30 minuter fem dagar i veckan. Är man helt otränad kan promenaden delas upp i ännu kortare pass, till exempel två gånger 11 minuter varje dag.

Studien är publicerad i British Journal of Sports Medicine.

Annons