Svårt att somna om? Här 5 tips som hjälper

Foto: TT/Shutterstock

Att räkna får brukar tyvärr inte hjälpa för att somna om. Testa det här istället!

Finns det något mer frustrerande än att somna gott – för att sedan vakna igen och börja vända och vrida på sig? Anledningarna till besvären kan vara många, men som tur är finns det saker du kan göra som hjälper John Blund att komma tillbaka igen så du får din välbehövda nattsömn.

5 knep för dig som har svårt att somna om

1. Ät inte när du har vaknat

Visst kan det kännas lockande och gå upp och ta sig en macka eller något litet snacks när man ändå har vaknat? Försök att motstå frestelsen; din hjärna betraktar maten som en belöning och därför är det stor sannolikhet att du vaknar samma tid igen nästa natt.

2. Gör en andningsövning

Den så kallade 4-7-8-metoden sägs vara effektiv för den som har svårt att somna om. Gör så här: Ta ett djupt andetag och räkna till fyra. Håll därefter andan och räkna till sju och andas sedan ut och räkna till åtta. Upprepa övningen tills du somnar om igen.

3. Investera i en kramkudde

Kanske beror dina sömnproblem på att du inte får rätt stöd för din kropp? Den så kallade kramkudden är en härlig kroppskudde som ger en bekväm sovställning tack vare att den följer din kroppsform. Kudden mäter hela 96x152 centimeter och är tillverkad i hundra procentig bomull.

Läs mer och beställ en egen kramkudde här (reklamlänk från Aller media shop)

4. Använd inte mobilen när du vaknat

Låt mobilen vara om och när du vaknar mitt i natten! Ljuset som den utsöndrar gör dig ännu piggare och gör det sannolikt ännu svårare att somna om.

5. Aktivera dig – men i sakta mak

Att ligga och vända och vrida på sig om nätterna hjälper tyvärr inte om man vill somna om, tvärtom stressar det dig bara ännu mer. Faktiskt är det bättre att istället gå upp och göra en lugn aktivitet, som att läsa en bok eller meditera, en stund. Gå och lägg dig igen när du blivit sömning igen.

Källa: Sova.se

Läs också: Vila bort stress och smärta på populära spikmattan – så funkar den

Mer innehåll hos allas.se: