Svensk forskare: Corona mindre smittsamt än man tidigare trott

Prover med coronavirus, covid-19, i labmiljö.

Coronaviruset smittar inte lika mycket som man tidigare trott, menar en svensk forskare.

– De flesta är smittsamma under ganska kort tid.

Coronaviruset har slagit till hårt över såväl Sverige som världen. Företag tvingas varsla personal, människor jobbar hemifrån och skolor börjar nu bedriva distansundervisning – allt för att begränsa smittspridningen och skydda de mest sårbara för smittan.

Corona mindre smittsamt än man trott

Alvedon eller Ipren – vad ska man ta vid corona?

Nu visar det sig att covid-19, som lamslagit en hel värld, inte är lika smittsam som man tidigare trott. Att de som bär på det nya viruset skulle kunna smitta flera veckor innan de uppvisar symtom verkar inte stämma. Det berättar Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi vid Göteborgs universitet, till Ekot.

– De flesta är smittsamma under ganska kort tid. Några timmar före man blir sjuk och sen 1-2 veckor framåt, kanske bara en vecka som man är riktigt smittsam. Det har ju kommit såna studier med virusutsöndring och där är i princip nästan alla smittfria efter två veckor, säger han.

Så tvättar du händerna för att undvika smitta:

Smittar coronavirus om man inte har symtom?

Människor smittar inte utan att ha haft symtom, menar Folkhälsomyndigheten.

Munskydd – hjälper det mot corona eller inte?

”Det finns en internationell samsyn att epidemin drivs av personer med symtom på sjukdom. En del som är sjuka har dock bara milda symtom, speciellt i början av sjukdomen. Det är därför möjligt att bli smittad av någon med mild hosta och som inte känner sig sjuk”, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Men trots det så kan det finnas ett fåtal som är faktiskt är smittade och för den vidare till andra – och som inte känner av några symtom alls, menar Tomas Bergström.

– Att döma av andra luftvägsvirus så är det ingen längre tid man är smittsam innan man blir sjuk. Men sen är frågan om några kämpar ner infektionen så effektivt att de inte känner av det men ändå smittar, säger han till Ekot.

Foto: TT

Mer innehåll hos allas.se: