Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

Symptom för överaktiv bisköldkörtel kan lätt misstolkas

02 maj, 2018 
Eftersom symtomen på överaktiv bisköldkörtel lätt kan misstolkas kan det finnas ett stort mörkertal. Trots att några enkla blodprover är allt som krävs.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Kvinna som tar sig för pannan och ser trött ut.
Överaktiv bisköldkörtel ger diffusa symtom. Foto: Shutterstock/IBL

Problem med bisköldkörtlarna är vanligare än man tidigare trott.

– Åtminstone när det gäller den övergående typen, säger Joakim Hennings, överläkare vid kirurgkliniken på Östersunds sjukhus och lektor vid Umeå universitet.

Men man vet ännu inte mycket om orsakerna och varför vissa drabbas. I en studie som nyligen presenterades visade Joakim Hennings och hans forskarkolleger att många med en överaktiv bisköldkörtel aldrig får en diagnos på sin sjukdom.

Diffusa symtom

– Det kan finnas ett stort mörkertal, eftersom symtomen kan misstolkas. En del har bara diffusa symtom, som lätt nedstämdhet och trötthet. Troligtvis bidrar det till att många läkare kan missa diagnosen.

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Om fler allmänläkare har sjukdomen i åtanke och utreder med några enkla blodprover tror jag att man hittar fler kvinnor som skulle få korrekt behandling av sina symtom, och därmed en bättre livskvalitet.

– De symtom på överaktiva bisköldkörtlar som går att mäta är njursten, benskörhet och muskelsvaghet. En del har huvudvärk, förstoppning eller stora urinmängder, berättar Joakim Hennings.

Många kvinnor med sjukdomen upplever dessutom trötthet, nedstämdhet, koncentrationssvårigheter och håglöshet. Men eftersom många av de drabbade kvinnorna är i klimakteriet kan det vara svårt att säga om det är hormonomställningen eller den överaktiva bisköldkörteln som orsakar detta.

Vanligare bland kvinnor

Sjukdomen kan drabba båda könen men är tre gånger vanligare hos kvinnor, och risken ökar med stigande ålder.

– Att den är vanligare hos kvinnor efter menopaus borde teoretiskt ha en hormonell orsak, men vi vet inte sammanhanget, säger Joakim Hennings.

Operation är den enda behandling som botar sjukdomen och den innebär mycket låg risk för komplikationer. Numera gör man ofta före operationen en undersökning med så kallad scintigrafi, då en liten mängd radioaktivt ämne sprutas in i blodet och tas upp i bisköldkörteln.

Annons

Då kan man ofta se vilken eller vilka bisköldkörtlar som ska opereras bort. Vid operationen kan man om man vill mäta halten bisköldkörtelhormon och se att den sjunker när man tagit bort den sjuka körteln. Redan då, medan patienten är sövd, kan man se om hen är botad eller ej.

Bentätheten ökar efter operation

– Bevisat är att bentätheten ökar inom ett år efter operation, upp till en för åldern normal täthet! Man kan också slippa njursten och trötthet och nedstämdhet kan försvinna.

Men alla behöver inte opereras. Om sjukdomen är lindrig kan man avvakta, och regelbundet kontrollera kalciumvärdet, njurfunktionen och eventuella förändringar i skelettet.

Vanliga symtom på överaktiv bisköldkörtel

Symtomen (som beror på för låg nivå av kalk i blodet) är:

  • Domnings- och stickkänsla i huden kring munnen och i fingrar och tår.
  • Muskelryckningar och kramp i händer, ben och fötter.
  • Muskelvärk.
  • Trötthet, nedstämdhet, lätt att bli irriterad.
  • Om man har haft hypokalcemi länge kan huden blir torr och grov och hårväxten grov och sparsam. Vissa områden på huden kan ibland helt sakna behåring (alopeci).
  • Sköra naglar kan också förekomma. Symtomen från hud, hår och naglar försvinner när kalknivån normaliseras.

Behandlingen består i att normalisera kalciumnivån i blodet. Flera olika medel finns, ibland kan man behöva ta dem livet ut.

Av Susanna Hauffman

Läs också:

Marita drabbades av överaktiv bisköldkörtel

Jennifers långa kamp mot sköldkörtelsjukdomen Graves

Sköldkörtelproblem? Symptomen du bör ta på allvar

Annons