Symptom på myom

Myom drabbar många kvinnor. Här har vi samlat alla symtom och behandlingarna som funkar.
Känner du dig ofta kissnödig (utan att egentligen behöva kissa) och har du en tyngdkänsla i underlivet? Det kan vara myom, ofarliga muskelknutor som kan växa och ställa till med besvär.

Myom är ofarliga muskelknutor inuti eller utanpå livmodern. Det är den vanligaste typen av godartade tumörer hos kvinnor i fertil ålder.

Många har myom utan att få några besvär, men om de växer snabbt eller blir stora kan du få symtom. Bland annat dessa:

Vanliga symptom på myom

  • Tyngdkänsla i underlivet.
  • Smärta i underlivet.
  • Smärta vid slidsamlag.
  • Känsla av att vara kissnödig ofta.

Fyra sätt att behandla myom

Embolisering

Blodkärlen som går till livmodern täpps till och myomen krymper. 90 procent av kvinnorna blir helt bra eller mycket bättre. Livmoderns volym (som ökat på grund av myomet) minskar med 40–50 procent och muskelknutorna minskar med 60–70 procent. En embolisering kräver ett par dagars sjukhusvistelse och en veckas sjukskrivning.

Fokuserad ultraljudskirurgi

En behandling av myom som kan användas hos kvinnor som redan har fått de barn de vill ha, eller inte vill ha barn.

Vid denna metod använder man sig av fokuserad, högfrekvent och högenergetisk ultraljudsstrålning för att förstöra myomen, ett åt gången, genom att värma upp dem tills de koagulerar.

Hysterektomi

Innebär att livmodern opereras bort. Patienten stannar på sjukhuset i fem–sex dagar och blir sjukskriven upp till fyra veckor, beroende på metod och hur tungt arbete man har.

Läkemedel

I vissa fall kan myomens symtom hållas under kontroll genom medicinering med exempelvis p-piller, gulkroppshormon, hormonspiral eller läkemedel som påverkar aktiviteten av progesteron.

Källa: Danderyds sjukhus, Vårdguiden samt myomguiden.se.

Test och mer läsning om myom

myomguiden.se finns information för dig som vill läsa mer. Där finns även ett självtest om mens och myom. Testet når du även direkt på www.80ml.se.

Du kan även läsa om myom på 1177.se.

Läs också: Elisabeth vägrade operation för myom – fann en annan behandling

Elisabeth vägrade opereras för sin Myom – men fann en annan behandling!