Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

Tandläkaren kan ha lösningen till din huvudvärk

29 okt, 2014 
Mikael Frohm
Flera hundra tusen svenskar lider dagligen av spänningshuvudvärk. Många försöker kurera sig själva med tabletter eller besöker sin husläkare för att få hjälp. Men det kan mycket väl vara din tandläkare som sitter inne med lösningen på besvären – en bettskena kan nämligen vara den bästa hjälpen!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Med jämna mellanrum kommer det larmrapporter om att många svenskar plågas av spänningshuvudvärk. En undersökning som nyligen genomfördes av Sveriges Radio P4 Halland visade att nio av tio elever i årskurs åtta någon gång har huvudvärk och att en av fem elever ofta eller alltid har huvudvärk. För dessa elever kan det vara naturligt att besöka sin skolsköterska.

Kurerar själva med värktabletter

För vuxna med samma symtom är det vanligt att försöka kurera sig själv med hjälp av värktabletter eller att ta kontakt med sin husläkare eller vårdcentral.

– Den som har problem med huvudvärk, ont i örat eller ansiktssmärtor kan remitteras till en öron-näsa-hals-specialist. Men jag vill påstå att det kan vara lika viktigt att fråga sin tandläkare om man har dessa symtom. Att gnissla tänder och spänna käkarna, när man sover eller är vaken, kan leda till spänningshuvudvärk. Att gnissla tänder kan också slita på tänderna, säger Anna-Lena Cederströmer, legitimerad bettfysiolog.

Annons

Vanligast bland 30-40-åriga kvinnor

Även om spänningshuvudvärk finns i alla åldersgrupper är en ålderskategori överrepresenterad. Kvinnor i 30–40-års åldern har ibland svårt att få livspusslet gå ihop och känner sig ständigt jagande av alla måsten.

– Vi har helt klart fler patienter bland kvinnor i det åldersspannet. Trenden är tyvärr att besvären går ner i åldrarna och många unga tjejer uppvisar samma symtom, konstaterar Anna-Lena Cederströmer.

Pensionärer underrepresenterade

Egentligen är det bara en grupp som är underrepresenterad och det är pensionärer. Så det finns det ett tydligt samband mellan spänningshuvudvärk och var man åldersmässigt befinner sig i livet. Sverige har flera tusen tandläkare men desto färre bettfysiologer. I dag arbetar ett 40-tal runt om i landet. De flesta inom folktandvården och på universiteten.

Anna-Lena och andra bettfysiologer kan lindra smärtorna som spänningshuvudvärk medför via information, beteendepåverkande behandling, avspänningsträning eller utprovning av bettskena.

Annons

Avspänningsträning

Den beteendepåverkande behandlingen handlar om att bli medveten om hur man reagerar på stress och lära sig hantera och lindra sin smärta/stressituation. Genom avspänningsträningen kan man minska och bli medveten om sina parafunktioner exempelvis tandgnissling/tandpressning. Individuellt utprovad bettskena är en behandling som hjälper de allra flesta patienter med huvudvärk och ömma käkar.

– Det finns bettskenor att köpa på apoteket men det är sällan den bästa lösningen. Lite som att köpa läsglasögon på bensinmacken. Det är viktigt att en bettskena täcker alla tänder annars kan man få bestående bettförändringar.

Fakta tandgnissling:

Att gnissla tänder på grund av stress kan ge upphov till spänningshuvudvärk eller andra ansikts- och nacksmärtor. Ofta har beteendet pågått i flera år innan symtomen kommer. Bästa botemedlet är beteendepåverkande behandling och eller individuellt utprovad bettskena. Den som frågar sin tandläkare kan få en remiss till en bettfysiolog för behandling.

Läs också:

Övningarna mot tandgnissling fick smärtan att försvinna

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons