Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Testa dig! Formen på din fot avslöjar din personlighet

11 jul, 2022 
Susanne Lindén
Kvinna går barfota i gräset. Grafisk bild på olika fotformer där egyptisk fot, germansk fot, keltiskt fot, grekisk fot och romersk fot visas.
Oavsett om du har smala eller breda fötter så kan din fottyp avslöja mer än vilken typ av skor du bör välja. Formen på din fot och längden på dina tår kan nämligen också avslöja din personlighetstyp. Kolla in om vi lyckats pricka in just din karaktär!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vi har alla olika form, storlek och längd på våra fötter och tår. Numera roar man sig också med att analysera detta för att se om det har inverkan på vår personlighet.

Vad kan din fots form säga om din personlighet?

Det finns fem olika typer av former på fötter; egyptisk fot, romersk fot, grekisk fot, germansk fot och keltisk fot.

Den absolut vanligast fotformen är den egyptiska. Ungefär 60 procent har denna fotform. Cirka tio procent har grekisk fot och de övriga 30 procenten fördelas mellan de andra tre fotformerna i varierande grad.

Se också: 5 typer av personer alla borde ha i sitt livBrand logo
Se också: 5 typer av personer alla borde ha i sitt liv

Om du kikar på hur din familjs, dina vänners och andra personers fötter ser ut, så inser du snabbt att du lätt kan lära dig att identifiera vilken typ av fot de har – och vad det kan innebära för deras personlighet.

Annons

Det handlar om längden på tårna och hur formen på foten blir på grund av detta. Detta kopplas också till viss del var ifrån dina förfäder kommer ifrån och vad du har för arvsanlag. Men, det finns i dagsläget inga vetenskapliga bevis för att detta stämmer.

Men, det är rolig läsning och vi lovar att du hädanefter kommer att kika på alla bara fötter du ser, för att sedan fundera över vad ägarna har för personlighetsdrag.

Egyptisk fot – stortån är längst

Om din stortå är din längsta tå och de övriga tårna är kortare och längden minskar i en rät 45-gradig vinkel, då har du en egyptisk fot.

Egyptiskt fot – hur är personligheten?

Du älskar att behandlas som en kunglighet. Du tycker om att bli omhändertagen och ompysslad. Att vara lite på din vakt och tycka illa om när någon invaderar ditt privatliv hör också till dina drag.

Annons

Du är vanligtvis väldigt vänlig, men kan samtidigt vara lite hemlighetsfull. Många delar av ditt liv håller du gärna dolt för resten av världen. Personer med egyptiska fötter tenderar också att hålla sina tankar för sig själva. Väldigt få personer släpps in på livet och de innersta tankarna.

Ibland kan denna personlighetstyp vara lite i sin egen drömvärld. De tycker om sitt eget sällskap och att ha egentid. Liksom att hitta tid till att drömma sig bort från verkligheten. Här hittar vi drömmare med hög integritet!

Men det finns också drag av att kunna vara impulsiv och att vara lite rebellisk. En viss lynnighet finns och de kan i perioder vara enormt energifyllda - allt beroende på humöret är för tillfället.

Romersk fot – tre första tårna lika långa

Om dina första tre tår, inklusive stortån, är lika långa och de sista två tårna är kortare, då har du en romansk fot. Också kallad ordinär fot.

Romersk fot – hur är personligheten?

Du är karismatiskt, modig och social. Du är öppen för nya upplevelser och erfarenheter. Du tycker om att umgås i sociala sammanhang där du kan träffa nya människor och upptäcka nya kulturer. Att prata inför en grupp är inga problem.

Annons

Denna personlighetstyp är lojal som partner och älskar att spendera tid tillsammans med dem hen älskar. De skulle göra vad som helst för att gör sina älskade lyckliga.

Personer med romansk fot lever ett väl balanserat liv och klarar oftast av att ha en hälsosam livsstil. Många som älskar att resa mycket har ofta denna fottyp.

På den lite mer negativa sidan kan denna personlighetstyp vara både arrogant och väldigt envis.

Grekiskt fot – andra tån längre än övriga

Om din andra tå är längre än dina övriga tår, då har du en grekisk fot. Lite intressant fakta är att Frihetsgudinnan är avbildad med att ha en grekisk fot.

Om man har en grekisk fot så kan man lätt få hammartå, då en eller flera tår blir krökta. Det kan leda till att man börjar gå fel och det kan i sin tur leda till rygg- och knäont. Så var noga med att välja rätt skor.

Annons

Grekisk fot – hur är personligheten?

Här hittar vi kreativa personligheter som älskar att ta fram nya idéer. Du är oerhört entusiastisk och motiverad och du älskar att uppmuntra andra personer till att försöka uppnå sina drömmar. Samtidigt är du ganska impulsiv och har hög energi. Du är sportig och aktiv.

Det är sällan en tråkig stund när du är i närheten. Din spontanitet ser till att livet alltid är intressant. Du har alltid roliga planer eller aktiviteter på gång. Och personer dras till din energirika aura som en mal dras till en låga.

Det är inte ovanligt att vi hittar ledare och chefer med grekiska fötter.

Men, en liten varning. Personer med grekisk fot har svårt att hantera stress. De har också ibland svårt att fatta beslut. Deras höga energinivå kan leda till utmattning eller utbrändhet om de inte ser upp.

Denna personlighetstyp brukar hålla sitt ord, stå på sig när det gäller åsikter och har ibland attityden "my way or the highway".

Germansk fot – alla tår utom stortån lika långa

Om alla dina tår är lika långa, förutom din stortå, då har du en fyrkantig fot, eller germansk fot.

Germansk fot – hur är personligheten?

Du är praktiskt, pålitlig, ärlig och balanserad. Du lever ett balanserat liv. Vanligtvis går du alltid igenom alla detaljer noggrant och kikar på för- och nackdelar innan du fattar beslut. Dina beslut fattas alltid på solida principer, du är rationell. Ibland tar det lite tid innan beslutet fattas, men när du väl bestämt dig så fullföljer du med helhjärtat engagemang.

Annons

Personer med germanska fötter är goda vänner som alltid ställer upp.

De väger alltid positivt och negativt mot varandra. De är duktiga på att lösa konflikter. De är också väldigt analytiska och trygga i sig själva. Personerna är pålitliga och låter sig inte påverkas av yttre omständigheter eller plötsliga impulser. Förändring och oväntade händelser gillar man inte.

Keltisk fot – oregelbunden fotform

Den keltiska foten har en lite oregelbunden form, den längsta tån är den andra medan stortån och den tredje tån är lika långa. Den fjärde och femte tån är kortare i en fallande längd-skala.

Tänk på att använda skor som är mjuka i fronten så att inte den längsta tån kommer i kläm.

Keltisk fot – hur är personligheten?

Här hittar vi impulsiva, kreativa och livliga personer. Med vital energi och entusiasm. Du drar gärna med andra när du ska ge dig ut på äventyr eller aktiviteter. Du gillar att vara tillsammans med andra personer i sociala sammanhang.

Denna personlighetstyp är trofast och går att lita på i alla lägen. De är också ambitiösa, men kanske inte alltid vill ta på sig allt ansvar.

De är dynamiska och kan hålla många bollar i luften på samma gång.

Samtidigt som det här är roliga och underhållande personer så kan de ibland vara lite barnsliga och naiva.

Källor: Jagran Josh, wikipedia.

Annons