Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Tidiga tecken på corona – nya symtom har upptäckts

30 mar, 2020 
Anna Sundesten
Foto: TT/Shutterstock
En ny studie visar att olika typer av magproblem, exempelvis diarré, kan vara ett tecken på att man drabbats av coronaviruset.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Klara-Maria har coronavirus: "Det är tungt"Brand logo
Klara-Maria har coronavirus: "Det är tungt"

En ny studie från Kina har analyserat symtomen på 204 personer i den hårt drabbade Hubeiprovinsen. Studien är egentligen inte färdigreviderad men har blivit accepterad och släppt i förtid för att informationen om symtomen ska komma ut i offentligheten, uppger Expressen.

I den nya studien skriver forskarna att 49 procent av patienterna hade magsymtom i ett tidigt stadium av sjukdomen. De hade magont, diarré eller kräkningar. De flesta hade också mer vanliga symtom kopplade till luftvägarna. 45 procent hade både mag- och luftvägssymtom.

Kan man ha diarré och magproblem vid corona?

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, bekräftar att man sett att magsymtom finns med bland virusets effekter på kroppen.

– Det absolut vanligaste är ändå luftvägssymtom, men även diarré är beskrivet som ett symptom. Det här gäller många luftvägsvirus, att de också kan ge mag- och tarmsymptom, säger Olsen till Expressen.

Enligt Folkhälsomyndigheten kan illamående vara ett symtom på covid-19, även om feber och hosta är de vanligaste symtomen.

Annons

Flera nya symtom för covid-19

Björn Olsen menar att man stegvis kommer att hitta flera symtom för coronaviruset, allt eftersom forskarna lär sig mer om viruset och sjukdomen covid-19.

– Det kommer man att göra och man kommer också att magra ner hur vanliga de här symtomen är i relation till varandra. Man kommer att ha en topplista för symtomen – exempelvis med hög feber och svår hosta och sedan kan man ha saker som muskelsmärta och ledsmärta, huvudvärk och diarré som symtom som kommer i andra hand, så att säga, säger han till Expressen.

Senaste nytt om Corona i Sverige och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Varför är corona farligare för män än kvinnor, vad är statusen på smittspridningen just nu, och vad är det för skillnad mellan en vanlig influensa och på covid-19? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.

Läs mer om coronaviruset

Annons