Lästips: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Tips på nyttigt mjöl för känsliga magar

04 sep, 2019 
AvCelia Stahl
Kvinna bakar i ett ljust kök
Många undviker vitt mjöl av hälsoskäl. Här är en guide till de nya spännande glutenfria mjölsorterna!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

De senaste åren har de dykt upp allt fler glutenfria mjölsorter i butikshyllorna. Perfekt för den som är glutenintolerant – eller bara vill undvika vitt mjöl.

Här är fem mjöl som är lättsmälta och skonsamma för känsliga magar – perfekta som alternativ till vetemjöl.

Bovetemjöl

Trots namnet är bovete en ört och därmed glutenfri. Mjölet består av skalat bovete och har ett lågt GI-värde, innehåller viktiga mineraler och är lättsmält. Kan användas till gröt, pannkakor, bröd, müsli. Bovete kan dock ha en distinkt och lite besk smak och bör sköljas av i hett vatten innan användning.

Kokosmjöl

Ett mjöl som innehåller mycket protein och få kolhydrater. Det är även rikt på fibrer. Mjölet sväller när det blandas med vätska och kan därför användas i smoothies för att få en tjockare och mer mättande konsistens. Passar även perfekt i bakning.

Annons

Majsmjöl

Består av torkad och mald majs. Gott i bröd, välling och pannkakor. Ett lättsmält mjöl som ofta används i mexikansk matlagning såsom nachos, tacos och tortilla.

Quinoamjöl

Framställs av örten quinoa som ångas och mals till mjöl. Då quinoan är ångad behöver du inte hetta upp mjölet innan du till exempel häller det i din smoothie. Quinoamjöl har en örtig smak, är väldigt proteinrikt och passar bra att använda till pannkakor, bröd och pajer.

Mandelmjöl

Ett mjöl med mycket fibrer och en nötig smak som görs av torkad och mald mandel. Mjölet tjocknar när man blandar det med vätska och passar därför perfekt till pajbottnar och hälsomuffins. Funkar även perfekt för panering.

3 tips för glutenfri bakning

Tänk på att en glutenfri deg måste vara kletig och mer som en smet, annars blir resultatet torr och smuligt.

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Testa dig fram. Det går inte att bara ta ett vanligt recept och byta ut vetemjölet rakt av mot något annat mjöl – alla mjölsorter har olika bakegenskaper.

Tillsätt fibrer. Många som börjar baka med glutenfria mjölsorter blir först besvikna då de förväntar sig en fluffig vetedeg. Men det är bara att acceptera att degen inte blir lika elastisk när man bakar glutenfritt. Men det går att få saftiga bakverk ändå, genom att tillsätta fibrer som binder vätska. Ofta använder man skalet av psylliumfrön (även kallat fiberhusk) eller fibrer av potatis och sockerbeta.

Allergisk mot vete?

Magbesvär kan vara tecken på att du inte tål spannmål. I vissa fall handlar det om glutenintolerans, celiaki. Men det kan också handla om veteallergi vilket är något helt annat. Glutenintolerans är en tarmsjukdom, medan överkänslighet mot vete beror på en allergi. Om du misstänker att du är allergisk – uteslut inga livsmedel på egen hand utan vänd dig till en läkare.

Av Celia Stahl

Foto: Shutterstock/TT

Annons