Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Tips på övningar för dig som vill testa mindfulness

06 sep, 2019 
Moa Bejersten
Kvinna blundar och njuter av innehållet i en kopp
På lunchen, på bussen eller i sängen. Enkla mindfulnessövningar kan du göra överallt för att hitta lugnet i vardagen, lära känna dig själv och bli bättre på att leva i nuet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Släpp taget. Ta tillvara stunden. Lev här och nu. Carpe diem. Allt det där låter så bra men är så svårt att få till. Med mindfulness, medveten närvaro, kan du lära dig att bli bättre på att leva i nuet. Det finns också en massa andra fördelar som minskad stress, ångest och nedstämdhet. Många känner också att de sover bättre och att det är lättare att hantera smärta. Man kan också lära sig att tycka bättre om sig själv och inte fastna i självkritik.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Mindfulness kan du göra på egen hand när som helst. Du kan också söka dig till en kurs eller grupp. Här kommer några enkla övningar som du kan göra var som helst. Tänk på att det kan ta tid att komma in i det men ge inte upp, övning ger färdighet!

Övning: Äta ett äpple

Håll äpplet i handen och se på färgen och formen, betrakta det från alla håll. Lukta och känn på äpplet. Ta ett bett och undersök biten med tungan. Lägg märke till vad som händer i munnen, saliven som rinner till. Tugga långsamt och upplev smaken. Hur känns det när du har tuggat färdigt och sväljer? Tänk att du ska kunna beskriva din upplevelse för någon som aldrig har sett ett äpple.

Annons

Övning: Fokusera på andetaget

Så fort du känner tecken på oro kan du ta tre långsamma andetag. På så sätt kan du stanna upp, samla uppmärksamheten och få distans till dina tankar och känslor.

Gör en enkel övning så här:

– Sitt bekvämt med rak rygg.

– Blunda om du vill. Lyssna på dina andetag.

– Känn om andningen är i bröstet eller magen. Följ din naturliga inandning hela vägen in. Följ sedan utandningen hela vägen ut. Fortsätt så.

Huvudet är troligen fullt av tankar. Märk tankarna, acceptera dem, släpp dem och kom tillbaka till andningen.

Kvinna drar med handen i gräset
Att vistas i naturen kan vara en form av mindfulness.

4 korta mindfulness-övningar

  • Sitt stilla och njut länge av en kopp te eller kaffe. Känn doften, smaken och värmen.
  • Naturen kan hjälpa dig att känna nuet – uppmärksamma ljud, dofter och färger när du är i skogen eller på stranden.
  • Stanna då och då upp och observera din omgivning – och var närvarande i det du uppmärksammar. Om du till exempel är i en park och ser hur mycket blommor som finns i en rabatt noterar du hur dina sinnen registrerar detta.
  • Känn dofterna när du lagar mat. Se grönsakernas färgnyanser, känn smakerna, tänk på vad du gör i varje moment. Hur känns det att skära igenom löken? Gör det till en daglig vana att vara närvarande när du till exempel lagar mat, sitter vid matbordet eller dricker en kopp te.

Källor: 1177, Må Bra

Av Moa Bejersten

Foto: TT/Shutterstock

Annons