Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Träna med din hund - expertens bästa tips

23 sep, 2021 
Birgitta Lindvall Wiik
Kvinna joggar bredvid hund
Löprundan blir roligare med sällskap, låt hunden springa med!
Kanske är du en av alla dem som skaffat hund under pandemin, eller så har du sedan länge en trogen fyrbent vän vid din sida? Gör er båda en tjänst – träna tillsammans! Här ger hundexperten sina bästa tips.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Med en hund i huset kommer en hälsosammare livsstil automatiskt. Hunden ska ju ut och rastas och motioneras oavsett väder!

Låt din hunds rörelseglädje smitta av sig på dig, peppar hundcoachen Isabella Röger, som är utbildad inom hundpsykologi och instruktör i en mängd hundsporter, som rallylydnad och agility.

– Mitt tips är att promenera med din valp så fort som möjligt. Det ger social träning, miljöträning, motion och stärker er relation.

Hundexperten Isabella Röger tränar i skogen med sin hund
Isabella Röger driver hunddagis och är instruktör inom olika hundsporter.

Ta med valpen i skogen

Ta med din valp överallt. Gå i skogen och gå på stan.

– Hundar vill, kan och bör röra på sig i olika miljöer varje dag. På så vis får även du både vardagsmotion och träning.

Annons

Isabella tipsar om att göra promenaden lite mer utmanande genom att gå över stock och sten och låta hunden krypa under hinder, eller så kan ni springa intervaller mellan lyktstolpar!

– Det höjer pulsen hos både hund och förare och stärker hjärtat.

Mental utmaning för hunden

Ett annat tips är att trycka in små hundgodisbitar bland barken i ett träd, det blir en rolig mental utmaning för hunden.

Se också: Här tränar hunden Moltas stand up paddle

Se när hunden Moltas tränar stand up paddleBrand logo
Se när hunden Moltas tränar stand up paddle

Den som vill jogga eller powerwalka med sin äldre vovve rekommenderas att först rasta hunden ordentligt. Då behöver den inte stanna och nosa och kissa när det är dags för motionen. Detsamma gäller om hunden följer med på en cykeltur.

Annons

På vintern kan det vara roligt att pulsa i snö eller att åka skidor tillsammans med hunden. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för hur du kan motionera med din hund.

Hundägare och hund tränar agility
Agility är en fartfylld sport för både hundägaren och hunden.

Gå en hundkurs

Behöver du inspiration? Gå en hundkurs, det finns massor av rolig rörelseglädje att hämta tillsammans med andra hundägare.

För den som inte klarar av att springa finns en mängd andra kurser, som inte är lika krävande för matte

– Agility är en fartfylld träning där hunden ska ta sig över, runt och igenom hinder och du springer bredvid och peppar. För den som inte klarar av att springa finns en mängd andra kurser, som inte är lika krävande för matte, säger Isabella och nämner exempelvis nosework – en hundsport där hunden får använda sitt luktsinne för att i olika miljöer söka efter dofter. Det ger hunden mental och fysisk stimulans och är en rolig aktivering för både hund och matte.

Annons

Rallylydnad går ut på att man tar sig igenom en bana med skyltar tillsammans med sin hund, på varje skylt står ett moment som hunden ska genomföra. Det kan exempelvis vara sitt, ligg eller sitt framför.

– Hoopers är en hundsport där målet är att ta sig igenom en hinderbana med bågar, tunnlar, tunnor och staket. Ett smidigt samarbete mellan förare och hund är grunden för hoopers, som är något alla kan fixa, säger Isabella.

Bra relation med matte och husse

Hennes egna vovvar, bordercollierna Alexa och Essy och blandrasvovven Rue får självklart vara med och visa övningarna.

– Annars får mina hundar och jag en rejäl långpromenad varje morgon och träning i exempelvis agility efter mina kvällskurser. Framför allt får hundarna hänga med på allt jag gör och de är med både i stan och i skogen. Det är det allra viktigaste för att få en bra relation och en tränad, glad och harmonisk vovve och matte.

Annons