7 vanliga saker som kan trigga huvudvärk och migrän

kvinna med huvudvärk

Foto: TT/Shutterstock

Vissa vanor kan leda till migrän och annan huvudvärk, såsom för lite sömn eller för mycket stress. Här är några vanliga triggers.

Det finns ganska många saker i vår vardag som kan ge oss huvudvärk. Och för personer med migrän kan det vara ännu viktigare att veta vilka dessa är.

Är du osäker? För en huvudvärksdagbok, det är ett smart sätt att hitta ett mönster i din huvudvärk. Håll också koll på symtomen. Hur känns värken? Om den exempelvis är ensidig är det ofta ett tecken på migrän. Spänningshuvudvärk sitter oftare över hela huvudet.

Så slapp Ida spänningshuvudvärken – utan medicin!

Saker som kan utlösa migrän och huvudvärk

1. Vädret

Förändringar i vädret påverkar många med migrän, så många som en av tre, enligt en studie.

Vädret kan också orsaka vanlig huvudvärk, exempelvis varma temperaturer i kombination med vätskebrist.

2. Starkt ljus

En del personer med migrän är ljuskänsliga. För vissa kan det utlösa en attack, för andra är det ett symtom på att migraänattacken redan har börjat.

Se också: Därför är bakning bra för hälsan

3. Mediciner

Läkemedelsutlöst huvudvärk är en så kallad tilläggsdiagnos och drabbar personer med kronisk huvudvärk. Den innebär att om man tar smärtstillande medicin för ofta sätts kroppens eget smärthämmande system ur spel och man får en kronisk läkemedelsframkallad värk.

4. Hormoner

3 av 5 kvinnor med migrän påverkas av hormoncykeln, enligt National Headache Foundation. Huvudvärken kan komma under mensen eller strax efter. För vissa är det ett PMS-symtom.

Bästa råden för att lindra migränanfall

5. Sömn

För lite och oregelbunden sömn kan trigga både migrän och annan huvudvärk. För vissa personer med migrän är det extra viktigt med regelbundna sömnvanor, en sovmorgon kan exempelvis leda till en migränattack annars.

6. Stress

Spänningshuvudvärk är supervanligt och beror ofta på stress, men även på oro och sömnbrist.

Stress är också en vanlig orsak till migrän.

7. Vissa livsmedel

Rödvin, choklad och ost är klassiska migräntriggers, men vissa kan vara känsliga för all typ av alkohol och socker. Vissa får också huvudvärk av sötningsmedel.

Källa: Everyday health m.fl.

Vilket smärtstillande är bäst vid spänningshuvudvärk?

Här är de vanligaste orsakerna till huvudvärk på morgonen