Trött? Här är 8 enkla sätt att bli piggare och få mer energi

Glad kvinna med mössa som promenerar utomhus och njuter av ny energi från solljuset.

Ut och njut även när vädret visar sig från sin sämsta sida. Det ger energi! Foto: Shutterstock/TT

sanneberg
Är du trött efter månader av mörker? Här är åtta garanterat effektiva, och vissa oväntade, tips på hur du kan få mer energi.

1. Dagsljus

Mörkret är det som suger musten ur oss, och då behöver vi vara utomhus i dagsljus för att hjärnan ska kunna bilda tillräckligt med serotonin, som gör oss vakna och alerta. Dagsljus balanserar också sömnhormonet melatonin. Ta gärna en promenad på lunchen, helst en halvtimme – men allt är bättre än inget.

2. Rutiner är viktigt

Att äta och sova på regelbundna tider kan göra underverk, kroppen gillar rutiner. Att äta ungefär samma tider varje dag ger jämnare blodsockernivåer, vilket gör att vi slipper trött-dippar mellan måltiderna. Att lägga sig och gå upp ungefär samma tider gör att vi blir piggare på morgonen och tröttare vid läggdags – och sover bättre.

Därför bör kvinnor ta sovmorgon – och män gå upp tidigt

3. Fyll på med energi

När vi är lite nedsatta energimässigt är det extra viktigt att dra ner på tråkiga ”måsten” och prioritera sådant som är kul. Vad måste du göra – egentligen? Tvätta kläder är tvunget, men det betyder inte att du måste göra det just ikväll, om du känner dig ur fas. Då kan det vara smartare att fylla på energidepåerna med en bio på stan.

4. Ät choklad

Kanske det trevligaste tipset?! Kakao har visat sig ha en uppiggande effekt, vid 45 gram mörk choklad per dag. Det motsvarar ungefär tre bitar. Mörk choklad innehåller mycket polyfenoler, som höjer serotoninhalten.

5. Motion

När vi rör på oss ökar blodcirkulationen och syresättningen i hela kroppen, spänningar släpper och endorfinerna får sig en rejäl skjuts. På köpet blir vi piggare och kan stå emot stress bättre. Promenader är toppen, men kör gärna lite hårdare också ett par gånger i veckan, så att du svettas och får högre puls.

6. Tänk om

Säger du ofta att du är trött, eller ältar det i tankarna? I så fall är du långt ifrån ensam. Men ofta växer det vi fokuserar på; vi känner oss ännu tröttare. Därför kan det vara mer hjälpsamt att försöka tänka på annat, som något kul man ska göra. Det gör ofta att man känner sig lite piggare, av bara farten.

7. Sex

Alltid hängig? Här är sjukdomarna som kan ligga bakom konstant trötthet

Fysisk intimitet, som vi njuter av, sätter igång en mängd av må bra- ämnen, bland annat dopamin som gör att vi känner oss motiverade och på gång. Dessutom blir hjärncellerna piggare. Både minne och inlärning tycks förbättras, visar en studie.

8. Vitaminer

Under vinterhalvåret är det extra viktigt att få i sig d-vitamin, via fisk, ägg och kött. Man kan också behöva ta tillskott. Andra brister som gör oss trötta är bland annat låga nivåer av b-vitamin och järn. Ta inte järntillskott utan att kolla hos läkare att du verkligen behöver det.

Mer innehåll hos allas.se: