TV4-profilen Anna Lindmarkers trötthet var borrelia

Anna Lindmarker fick borelia
TV4-profilen Anna Lindmark fick sjukskriva sig efter den hektiska valbevakningen. ”När vi skulle sitta och äta middag höll jag på att falla ihop”, säger hon i en intervju till Expressen.

TV4-profilen Anna Lindmarker har länge varit ett ansikte utåt för kanalens nyhetssändningar. Men i sommar blev redan hektiska arbetsdagar ännu mer fullspäckade. Hon debuterade som programledare i både statsministerduellen och partiledardebatten och sände dessutom ”Valvakan”.

Att efterverkningarna skulle kännas var nog de flesta som jobbade på mediehus under valrörelsen beredda på. Men att det skulle kännas så här mycket, hade Anna själv aldrig kunnat förutspå.

”Höll på att falla ihop”

– När vi skulle sitta och äta middag höll jag på att falla ihop. Det är inte likt mig, så det var ganska tydligt att det här inte var normalt, säger hon i en intervju till Expressen.

Anna spenderar mycket av sin tid i skärgården på somrarna med både hästar, hundar och de småkryp som medföljer. När hon var på västkusten på semestern märkte hon av en mindre hudrodnad, men avvaktade med vidare undersökning. Hon hade fått många fästingbett på kort tid, men inte reflekterat mer över det och jobbade på som vanligt.

Hon är vaccinerad mot den aggresiva fästingsjukdomen TBE (hjärnhinneinflammation) sedan tidigare men fick efter sitt läkarbesök sin extrema trötthet förklarad. Hon hade borrelia och en penicillinkur föreskrevs.

– Den första veckan minns jag att jag någon gång när jag skulle plocka ur diskmaskinen halvlåg i kökssoffan och laddade i en halvtimme för att orka gå upp och göra det.

Fästing

Efter ett läkarbesök förstod hon att det var borrelia. Foto: IBL

Men efter den första veckan började hon få tillbaka lite av sin energi och efter bara en veckas frånvaro från sin tjänst var hon tillbaka som nyhetsuppläsare. Det trots läkarens ordinationer att vila. Orden hade hon i bakhuvudet, men längtan att få komma tillbaka till arbetet med allt som heter regeringsbildning drog mer.

Uppmanar andra att vara uppmärksamma

– Jag är inte så förtjust i uppmärksamhet kring min egen person. Att jag har borrelia är ju ”a piss in the Mississippi”, det är ju ingenting. Men det kanske kan bidra till att fler tänker på att det så här års är vettigt att vara uppmärksam på om man känner av extrem trötthet. Min läkare sade att borrelia brukar börja fyra-åtta veckor efter bett.

Anna säger sig fortfarande vara väldigt trött, men på ett sätt som inte längre står emellan henne och tv-rutan.

Läs också: Marianns feber kom och gick: Förstod att jag fått TBE