Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Vad är skillnaden på att fasta eller detoxa?

04 okt, 2018 
Celia Stahl
Vad är bäst för hälsan – fasta eller detox? Dietisten Sofia Antonsson svarar!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Jag fastade en del i min ungdom, kanske främst för att förlora några kilon då och då. Men jag minns också att jag mådde bra av det. Nu har jag inte gjort en fasta på länge men jag har sett att olika fastedieter och det som kallas detox är populärt. Finns det några bevisade hälsoeffekter av att fasta eller detoxa?
Grönt är skönt

Fasta och detox är lite två olika saker. En fasta innebär att man under en period äter mindre, eller ingenting alls. Detta kan man göra periodiskt, till exempel genom att äta enligt 5:2-dieten eller 16:8 då man äter under ett åttatimmarsfönster varje dygn. Att fasta då och då verkar vara mycket bra för kroppen som då reparerar sig. Man har sett att blodsockret påverkas positivt och många går dessutom ner i vikt.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Detox däremot är något som vanligen avser att rena kroppen på något sätt. Ofta är det buljonger, örtteer och olika pulver som ska kunna stötta levern och hjälpa kroppen att bli av med slaggprodukter, ofta till ett ganska högt pris. Det vetenskapliga stödet för detta saknas helt. Så av dessa två är fasta helt klart att rekommendera.
Sofia Antonsson

Annons