Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Vad ska man äta efter magsjuka?

30 mar, 2016 
Sofia Gerholm
magsjuka
Vad är det, egentligen, som händer då man drabbas av en magsjuka? Och vad ska man äta när det värsta är över? Doktorn svarar, förklarar och ger tips.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

”Kämpar med att få i mig vätska”

Jag vill fråga om vad man ska äta efter att ha gått igenom en magsjuka med diarré och kräkningar?

Det hela pågick drygt en vecka och jag kämpade tappert med att få i mig tillräckligt med vätska.

Vad är det, egentligen, som händer då man drabbas av en sådan magsjuka?
Jennifer

Fett- och fiberfattig kost rekommenderas

Magsjuka – eller vilket vi ofta kallar det, maginfluensa, vilket också markerar att sjukdomen orsakas av virus – går i perioder under året. På sommaren talar man om sommarsjuka, på vintern heter det ju vinterkräksjuka.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Det som händer då vi drabbas, är att tunntarmens mycket rikliga veckbildning – det så kallade tarmluddet – förstörs under en tid.

Tarmluddets funktion är ju att öka tunntarmens vätskeupptagande yta enormt och under den tid – ofta bara några dagar eller några veckor – som luddet inte fungerar, kan inte tarmen ta upp normala mängder vatten, cirka 6–7 liter per dygn. Detta leder, i sin tur till, att vi får diarréer och snabbt utvecklar vätskebrist – om vi inte ”tvingar” i oss vätska. Naturligtvis gäller detta i högsta grad små barn, som snabbt kan bli uttorkade!

Annons

Även upptaget av näringsämnen minskar – i den mån vi förmår få i oss särskilt mycket näring.

Efter en till tre veckor, kan du räkna med, att det mesta är tillbaka till det normala och därmed kan du äta praktiskt taget vad som helst.

Under läkningsperioden efter en kraftig maginfluensa rekommenderar man mjölkfattig, fettfattig och fiberfattig kost för att undvika att få en obehaglig gasbildning.

Mitt råd till dig, bästa Jennifer, är att den närmaste tiden efter magsjukan gäller kokt potatis eller ris, kokt kycklingkött och gärna kokt fisk.
Leg läkare Stefan Lindroth

Här kan du läsa fler frågor och svar från läkaren och även ställa din egen fråga>>

Annons