Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblemFästingar

Vågar du frossa i ägg i påsk?

01 apr, 2015 
Ulrika Stenroth Efthamre
Dekorera påskägg med barnen i påsk – men borde man äta äggen?
Under påsken fördubblas äggkonsumtionen runt om i landet. Men hur farligt är det egentligen att vräka i sig ägg en helg?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Kolesterol finns i alla livsmedel som kommer från djurriket och många har vuxit upp med förmaningar om att inte äta för många ägg eftersom det innehåller mycket kolesterol, vilket i sin tur har ansetts ge hjärt- och kärlsjukdomar. Är det bara en myt eller finns det något fog för oro?

– Troligtvis var det så förr att man visste att det var farligt att ha för höga kolesterolvärden och då har det nog varit naturligt att även tänka att man inte ska äta för mycket kolesterol, vilket det finns ibland annat ägg, förklarar Jan Nilsson, professor i kardiologi och ordförande för Hjärt och Lungfondens forskningsråd och fortsätter;

– Men idag vet man att det kolesterol vi får i oss från födan påverkar kolesterolhalten i blodet väldigt lite och att det inte finns något samband mellan äggkonsumtion och en ökad risk för hjärtkärlsjukdom. Merparten av all kolesterol som kroppen behöver nyproduceras av kroppen själv, i levern, och kommer alltså inte direkt från kosten.

Annons

Kolesterolet som kroppen producerar är drygt ett gram per dag. Det är två till tre gånger mer än vad vi får i oss via maten och om vi får i oss kolesterol med maten så kan kroppen reglera den egna produktionen av kolesterol. Det finns idag heller inga generella rekommendationer kring hur mycket kolesterol maten får innehålla. Det är alltså inte ägg vi ska undvika i påsk i första hand.

– Vad vi vet däremot är att ett högt intag av mättat fett kan kopplas till ett högre kolesterolvärde i blodet och även socker är kopplat till bildningen av små, täta LDL-partiklar som är mer farliga för kärlväggen. LDL kallas det ”onda” kolesterolet och ju mindre och tätare en LDL-partikel är desto lättare har dem att härskna och fastna i en skada kärlvägg. Därmed kan det, tillsammans med andra faktorer, medverka till uppkomsten av hjärtkärlsjukdom, förklarar Jan Nilsson och avslutar;

– För hjärtat skull är det inga problem att äta så många ägg man har lust till, då är det betydligt viktigare att se till att röra på sig regelbundet. Regelbunden motion förbättrar hälsan på många sätt och kan även hjälpa till att sänka kolesterolvärdet och även se till att fördelningen mellan det skadliga och nytta kolesterolet blir bättre, förtydligar Jan Nilsson.

För oss äggälskare finns det alltså inget som hindrar från att frossa i ägg till påsk, dessutom innehåller ägg en massa nyttigheter, bland annat D-vitamin, E-vitamin, A-vitamin, selen, jord och järn, och det är äggulan som är mest näringsrik.

Av Anna Horn

Läs också:

Virka söta påskkycklingar till riset

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons