Vänskap - en viktig relation!

Tre kvinnor ler och har trevligt ihop.
Vad innebär vänskap för dig? Har du berättat för dina vänner hur mycket de betyder? Frågor som dessa fick Elin Liljero Eriksson att skriva boken Underbara krångliga vänskap, där hon bland annat intervjuar kända personer och deras bästa vänner.

En vänskapsrelation kan ibland kännas som en förälskelse. Den kan vara djup och intensiv och den kan ha toppar och dalar – precis som en kärleksrelation. Men vänskapsrelationen har ofta fått en undanskymd roll i samhället, till skillnad från det fokus vi har på att prioritera karriär, kärlekspartners, familj och på att förverkliga oss själva.

Men skulle vi verkligen klara oss utan den? I boken Underbara krångliga vänskap skriver journalisten och författaren Elin Liljero Eriksson om hur man vårdar sina vänskaper och fördjupar dem. I boken finns också råd till dem som saknar vänner.

Se också: Så är du en bra vän – vi listar de viktigaste egenskaperna

Är du en bra vän? – vi listar de viktigaste egenskaperna
0:51

Efter reklamen: Är du en bra vän? – vi listar de viktigaste egenskaperna

(0:51)

Slå på ljud

Hade inte tid med vänner

Idén till boken föddes när Elin själv blev tvungen att aktivt tänka till kring sina egna vänskapsrelationer. Något halvår tidigare hade det skakat till i hennes vänners liv. Någon hade ett äktenskap som knakade i fogarna, en annan hade en vänskap som precis kraschat.

– Själv var jag småbarnsförälder, egenföretagare och huset höll på att renoveras. Jag hade inte tid med vänner, men insåg samtidigt att de ju är superviktiga när livet är tufft, säger Elin.

Elin Liljero Eriksson skrev bok om vänskap

Elin Liljero Eriksson.

Foto: Rickard L Eriksson

Elin och två av hennes bästa vänner brukade ses då och då och dessa träffar var heliga för henne. Trion hade dock inte riktigt definierat sin vänskap för varandra, och Elin kände att hon ville berätta för vännerna hur viktiga de var för henne.

– Jag sa att jag inte ville förlora dem, att jag ville satsa på relationen trots att jag inte hade så mycket tid. De svarade att känslorna var ömsesidiga, och att vi borde ta relationen mer på allvar genom att till exempel boka upp regelbundna träffar i almanackan. Nu är vi mycket bättre på att ses.

Vänskap är en livförsäkring

Att Elin Liljero Eriksson tycker att vänskap är en viktig ingrediens i livet råder det ingen tvekan om.

– Vi tror att karriär och självförverkligande är viktigt, att vänskap är en lyx vid sidan av. Men egentligen är det en livförsäkring. Forskning visar att gemenskap motverkar hjärt- och kärlsjukdom och skyddar mot psykisk ohälsa, säger hon.

Kvinnorna har varit bästa vänner i 78 år – bor på samma ålderdomshem

Elin har själv erfarenhet av dåligt mående.

– Jag hade ätstörningar som yngre och förlorade mina vänner för att jag stängde dem ute. Men hade jag haft dem kvar hade det kanske inte gått så långt. Att ha vänner är ett sorts bevis för att man duger och blir älskad för den man är. Det ger en bättre självkänsla.

Att vänskap inte har lika stort fokus i samhället som kärleksrelationer tror hon dels beror på relationsformen i sig.

– Den kan kännas lite diffus och utan tydliga ramar, vänskap kan ju se ut på så många olika sätt. Till exempel kan man ha antingen en eller flera vänner. Man kan ses sällan men ändå vara nära.

Vänskap ska falla sig naturligt

– Vänskap kan även vara både djup och ytlig. Det finns inte ett lika tydligt syfte med vänskapsrelationer som med kärleksrelationer, som är mer definierade. Kärlek ”bär frukt” på ett annat sätt, eftersom det kan leda till giftermål och barn. Jag vill slå ett slag för att man borde prata mer om vänskapsrelationer!

Vad tycker du själv är den viktigaste egenskapen en vän bör ha?

– Först och främst tillit. Kan man inte lita på en vän så bryts förtroendet och då är det svårt att ha en nära relation.

– Även ömsesidighet är viktigt. Vänskap ska falla sig naturligt och man ska bry sig om varandra lika mycket.

De gånger som relationen inte rullar på som den brukar kan det ibland krävas att man behöver lufta den verbalt.

– När man kommer till en djup vänskapsrelation tycker jag man kan prata om den med sin vän. Även om jag haft vissa vänner i flera år betyder inte det att jag vet hur bra vänner vi faktiskt är.

– Det kan vara bra att checka av läget. Det kan ge ny energi till relationen, men också ge en chansen att känna om man vill prioritera just den vänskapen, säger Elin.

Vänskapens fyra kännetecken

Vad karaktäriserar en nära och sann vänskap? Forskare har kommit fram till dessa fyra egenskaper:

Frivillighet: I en sann vänskap väljer ni att vara med varandra för att ni vill det, inte för att någon bestämt det.

Likhet: Någon form av spegling mellan två parter måste uppstå för att en sann vänskap ska kunna skapas och vara hållbar, enligt flera forskare.

Ömsesidighet: Om den ena ständigt drar mer energi än den andra liknar vänskapsrelationen mer en så kallad ”nyttovänskap” (en vänskap som är till mer nytta för den ena vännen).

Tillit: Det är de vänner som du litar på och har förtroende för, som finns för dig när du behöver stöd, som är de nära och sanna vännerna.

Källa: Sociologen Mats Hilte, som skrivit boken Den moderna vänskapen.

Vänskapen tas för givet

Hon menar att man i vuxen ålder ofta tar vänskap för givet – det är inte längre lika självklart att vårda sina relationer som man gjorde när man var yngre.

– Man bildar familj och hamnar i ett ekorrhjul, tiden när man umgicks med kompisar är liksom förbi och nu träffas man i parkonstellationer i stället.

– Men att gå i bredd genom livet med sina vänner är jätteviktigt.

Det Elin lärt sig om vänskap genom åren är att värna de relationer hon har i stället för att skapa nya.

– Men det är inte lätt, det är en lärdom som kommit i vuxen ålder. Det är inte en självklarhet att mina vänner alltid ska finnas där för mig.

Och det var insikten om hur mycket de två vännerna betydde för henne som fick Elin att berätta för dem att hon ville satsa på relationen.

– Jag har känt dem i 15 år och även om vi är ganska olika så är det ibland som att prata med sig själv när vi umgås. Vår relation bygger på en otrolig tillit och transparens, jag respekterar dem så oerhört mycket.

– Det är såna vänner jag ringer till när livet är jobbigt. Då känner jag ett desperat behov av att prata med dem. Med dem kan jag vara mig själv.

Svårt skaffa vänner

Men det är inte alla som har turen att ha vänner. Vissa har svårt att skaffa sig vänner medan andra kanske förlorat de man haft. Om vänskapslösheten är ofrivillig finns det enligt Elin flera saker man kan göra för att råda bot på problemet.

– Först och främst ska man försöka ta mod till sig att se potentialen i sin omgivning, till exempel i en förälder på sitt barns skola, eller i en kollega som man funkar bra med.

– Se vad som händer om ni tar en fika, after work eller går på en konsert tillsammans i stället för att skiljas åt vid dagens slut. Och ta inte för givet att personen redan har fyllt sin vänskapskvot.

Om man inte ser potentialen i sin omgivning kan man försöka börja simma i nya vatten.

– Börja med någon träningsform du tycker är kul, gå en kvällskurs eller gå med i en bokcirkel. Man klickar ju oftast bäst med någon som har samma intressen som en själv.

Elin tipsar även om att det finns mängder med grupper på nätet, som till exempel digitala stick-grupper.

– Till sist – våga bjussa på dig själv! Det är när man vågar öppna upp sig som det snabbt kan leda till vänskap. Då hittar man klistret i relationen.

Två vänner berättar.

Utdrag ur boken Underbara krångliga vänskap (Libris):

Vänskap är viktigt.

Maxida Märak är jojkare, hiphopmusiker och skådespelare, Anna Tenfält är manager. De träffades via bandet Mando Diao och har varit bästa vänner i tre år.

Maxida och Anna

– Jag är en stark människa, en ledartyp som är rakryggad och rättfram. Jag har inte haft någon relation där jag slappnar av lite grann, lutar mig tillbaka och kan vara ynklig. Nu släppte jag allt och lät mig få bli ”lillasyster”. Det är första gången någonsin det har hänt i mitt liv. Det finns ingen annan person än i dag som ser den sidan hos mig förutom Anna. Jag kan ringa henne och gråta i telefonen om något banalt och löjligt, men jag vet att hon aldrig skulle döma mig. Med henne behöver jag inte vara så stark hela tiden, berättar Maxida.