Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Varför har barnbarnet fått en kal fläck i håret?

28 okt, 2014 
Hemmets redaktion
Alopecia areata, fläckvis håravfall
Barnbarnet har fått en kal fläck på huvudet, stort som en femkrona. Vad beror det fläckvisa håravfallet på och kommer håret tillbaka? Doktorn ger svar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Barnbarnet har en kal fläck i hårbotten

Jag har ett barnbarn som fått en kal fläck i håret på bakhuvudet. Den är stor som en femkrona ungefär, och den har en jämn, rund kant. Det började ett litet tag innan han skulle sluta på förskolan. Han har varit på samma förskola, med samma personal, sen han var 1,5 år. Han har alltid trivts och har många kompisar där som kommer att följa med i flytten.

Kan det vara att han oroar sig för att byta byggnad och personal som gör att han tappar håret? Han har ett tjockt, bra hår annars. De har varit hos en hudläkare, men min son som var med honom tyckte inte att han fick någon bra förklaring till om håret skulle komma tillbaka eller om det kan försvinna på fler ställen. Det skulle vara skönt att få en förklaring till varför det blivit så här och om håret kan komma tillbaka.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Gittan

 

Kan vara alopecia areata

I ditt brev ger du en mycket typisk beskrivning av något som på fackspråk kallas alopecia areata, på svenska fläckvist håravfall. Att din son inte fick några klara och entydiga svar beror på att man inte känner de bakomliggande orsakerna i detalj. Forskning pekar på att håravfallet skulle kunna bero på någon typ av allergisk reaktion mot håret eller hårsäckarna. Man har kartlagt vissa gener som har samband med allergi.

Annons

Vi vet också att ärftliga faktorer kan ha betydelse. Det finns ännu ingen behandling som har dokumenterat god effekt. Håravfallet kan vara mer eller mindre utbrett. Ett fläckvist håravfall, som vid alopecia areata, är det vanligaste. Det kan omfatta allt huvudhår vid alopecia totalis. Vid den mycket ovanliga formen alopecia universalis förlorar man allt hår på hela kroppen. Alopeci uppkommer helt utan förvarning eller andra sjukdomssymtom. Ofta på huvudet och just som du beskriver i ett femkronestort område. Det kan uppträda i alla åldrar men i ca 60 procent av fallen drabbas man av alopeci före 20 års ålder. Håravfallet kan sedan utvecklas med olika hastighet och det kan upphöra för att sedan börja igen. I de allra flesta fall kommer hårväxten tillbaka igen efter varierande tid.

Beträffande sambandet med stress så finns det fakta som talar för ett samband med svår psykisk stress. Håravfallet i sig är inte farligt och det är inte ett förebud om att man kommer att drabbas av allvarlig sjukdom. För den som drabbas kan det vara mycket psykiskt påfrestande och det är viktigt att man får stöd och hjälp för att ta sig igenom de jobbiga perioderna. För att kunna hantera det här på bästa sätt kan man kontakta Alopeciförbundet i Sverige via deras hemsida www.alopeci.se, eller genom att lämna ett meddelande på kansliets telefonsvarare, 042-125917.

 

Läs också: Morfar släppte allt när barnbarnet blev sjukt: ”Hjalmar är viktigast”

Annons