Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Varför har jag så ont i tummen?

12 apr, 2018 
Celia Stahl
Vad kan smärta i tummen bero på? Artros eller inflammation? Vår läkare Åsa Rundgren ger tips och råd!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

”Kan det vara artros?”

Har ont i vänster tumme sedan en månad tillbaka. Det smärtar när jag använder tummen och den är öm och ibland varm neråt handleden. Vad kan detta vara? Artros eller något reumatiskt?
G H

Säkrast att söka vård

Det är alltid vanskligt att ge förslag på en specifik diagnos så här via brevsvar, och i ditt fall krävs en noggrann undersökning av din tumme, hand och handled för att kunna hamna rätt. Ibland behöver man även komplettera med en vanlig röntgen.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

De tillstånd det kan röra sig om kan exempelvis vara en tumbas-artros, det vill säga förslitning i tummens grundled, alternativt ett lokalt inflammatoriskt tillstånd som ofta kallas för de Quervains tendinit. Om du beställer tid hos din husläkare kommer du snart att få veta mer om vad som ligger till grund för dina besvär och därmed också kunna få en mer riktad behandling mot det som ger symtomen.

Det är klokt att inte vänta med att söka då det vid smärttillstånd är bra att bryta den onda cirkeln så tidigt som möjligt.
Leg läkare Åsa Rundgren

Här kan du läsa fler frågor och svar till doktorn och även ställa din egen fråga>>

Läs också:

Birgitta, 67: Akupunktur hjälpte mot artrosen

Annons